Hírek

Sajtómegjelenések - 2024

2024. április 9.

u-szeged.hu

Transzmutáció, anyagtudomány, rákkutatás – mire lehet jó a lézerrel generált neutron-forrás?

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit...


2024. április 8.

www.innoteka.hu

Az ELI ALPS várja a felhasználókat – az eddig elért eredményekről dr. Varjú Katalint kérdeztük

Nagyon nagy a kereslet fizika végzettségű szakemberek iránt, éppen emiatt a fizetések is versenyképesek, mégis kevés fiatal választja ezt a szakmát. Amin egyébként nem csodálkozik dr. Varjú Katalin, a szegedi ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) tudományos igazgatója, mert a fizikatanárok száma is rohamosan csökken, és nincs, aki erre tanítaná, erre motiválná a fiatalokat. A fizikus szerint...


2024. március 18.

qubit.hu

Magyar kutatók új eszközével érhet célba a fényalapú áramkörök fejlesztése

A Grazi Műszaki Egyetem, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet munkatársai olyan új nanooptikai eszközt fejlesztettek ki, amely képes ultragyors optikai jelek nanométeres felületi struktúrák mentén történő továbbítására.


2024. március 8.

figyelo.hu

MAGYAR TUDÓSOK KEZÉBEN AZ ENERGIATERMELÉS JÖVŐJE?

A magfúzió során felszabaduló óriási energia megszelídítése évtizedek óta izgatja a tudósokat. A mintát a csillagok – a mi esetünkben a Nap – szolgáltatja, amiben hidrogén atommagok egyesülnek héliummá, és termelik a hatalmas energiát.


2024. március 8.

magyarnemzet.hu

Verseny az olcsó energiáért

Nanoméretű fémrészecskék használatával igyekeznek fokozni hazai kutatók a magfúziós reakciók hatékonyságát. A kutatók a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Nanofúziós Lézeres Kutató Laboratóriumában végzik a fúziós kutatásokat. Ez merőben újnak számító módszer, ami teljesen átírhatja az energiatermelés jövőjét. Az eddig elért eredmények kísérleti alátámasztása a szegedi ELI ALPS-ban kezdődött el.


2024. március 8.

www.vg.hu

Magyarok is ringbe szálltak az olcsó energiáért

Nanoméretű fémrészecskék használatával igyekeznek fokozni hazai kutatók a magfúziós reakciók hatékonyságát. A kutatók a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Nanofúziós Lézeres Kutató Laboratóriumában végzik a fúziós kutatásokat. Ez merőben újnak számító módszer, ami teljesen átírhatja az energiatermelés jövőjét. Az eddig elért eredmények kísérleti alátámasztása a szegedi ELI AlP-ban kezdődött el.


2024. március 7.

szegeder.hu

A szegedi lézerközpont segítségével lehetnek gyorsabbak a mikroszámítógépek

Osztrák és magyar kutatók olyan új nanooptikai eszközt fejlesztettek ki, új utat nyitva ezzel a még gyorsabb, és egyben miniatürizált optoelektronikai eszközök jövőbeli létrehozásához.


2024. március 6.

szeged.hu

Fizetős előkészítőkért, templomi szolgálatért és a lakcímkártyáért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin

2024-től az intézmények saját hatáskörben döntenek arról, mire és hány adnak többletpontot adnak. Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ötnapos nyári táborának végén megírt tesztért, ha legalább 80 százalékos, a Szegedi Tudományegyetemen 25 pont jár.


2024. március 6.

www.youtube.com

Krausz Ferenc tartott online előadást a Fizika Napja résztvevőinek

A Szeged TV 2024. februári Kvantum című műsorában a kutatóintézetünkben tartott Szegedi Fizika Napjáról készült beszámoló. A riportban Szabó Gábor ügyvezető az ELI-ben folyó kutatásokról, Varjú Katalin tudományos igazgató a fizikai tudás fontosságáról, valamint az ELI és a 2023-as fizikai Nobel-díj kapcsolatáról beszél (0:40-től).


2024. február 21.

u-szeged.hu

Tizenöt partnervállalat részvételével zajlott le a Mérnöki Kar Duális és Kooperatív Börzéje

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar a már jól bevált, hagyománynak számító Duális és Kooperatív Börzéjét idén februárban is megrendezte, mely több mint 200 látogatót vonzott.


2024. február 6.

u-szeged.hu

Kiosztották a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny díjait

A Szegedi Fizika Napjának záróeseményeként kihirdették a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny 2023/24-es eredményeit.


2024. február 5.

www.physx.u-szeged.hu

„Már biztosan tudom, hogy a fizika lesz életem hivatása.” – A fizika sokszínűségébe adott betekintést a Szegedi Fizika Napja

Zsúfolásig megtelt az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet konferenciaterme február 3-án délelőtt, hiszen nem mindennapi élményben volt részük a fizika iránt érdeklődőknek...


2024. február 3.

szeged.hu

Fizika napja az ELI-ben: „a természet nem ismeri a kémiát”

Ennél erősebben nem kezdhetett volna Szabó Gábor, az ELI ügyvezető igazgatója köszöntőjében, egyből helyes sorrendbe állítva a természettudományokat. De még tudta fokozni: ugyanis azt mondta, semmi értelme addig az utcán kiabálva tüntetni a Föld megmentéséért, amíg nem ismerjük a bolygó működését. Majd jött Krausz Ferenc Münchenből. Az előadások után és mellett izgalmas bemutatók és „tárlatvezetés” is volt a lézerközpont...


2024. február 1.

u-szeged.hu

Krausz Ferenctől kérdezhetnek a diákok a Szegedi Fizika Napján az ELI ALPS-ban

Február 3-án idén is a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának.


2024. január 28.

szmsz.press

A Nobel-díjas fizikustól is lehet majd kérdezni!

Idén is a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a szegedi fizika napjának február 3-án, írja a Szegeder.


2024. január 28.

hirado.hu

Újra megrendezik a fizika napját Szegeden

Újra megrendezik a fizika napját Szegeden, a programoknak február 3-án, szombaton az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.


2024. január 28.

szegeder.hu

Krausz Ferenctől is lehet majd kérdezni a fizika napján Szegeden

Idén is a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a szegedi fizika napjának február 3-án.


2024. január 26.

szeged365.hu

Idén is az ELI ad otthont a Szegedi Fizika Napjának, még Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikustól is kérdezhetnek a résztvevők

Az idei évben is a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának február 3-án – közölte az intézmény szerkesztőségünkkel pénteken.


2024. január 2.

www.youtube.com

Órákon át működött a lézeres neutronkeltés

A Szeged TV Kvantum című műsorának legérdekesebb riportjai közé került a lézeres neutronkeltés kapcsán elért eredményekről készült beszámoló (09:30-tól).


Sajtómegjelenések - 2023

2023. december 25.

hvg.hu

Ez történik, ha összeállnak szegedi, pécsi és budapesti kutatók: a terahertzes sugárzás sokmindent megváltoztathat

Szegedi, pécsi és budapesti kutatók együttműködésével olyan, teljesen új elven működő, nagy hullámhosszúságú fénnyel vezérelt elektronforrást sikerült létrehozni, amely a maiaknál jóval gyorsabb elektronikai eszközök működését is megalapozhatja a közeljövőben.


április

13

szombat