Hírek

Hírek

Fotoakusztikus kutatások drónok segítségével

2022. július 11-én, hétfőn Drónnapot tartott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikus Kutatócsoportja és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet.

Fotoakusztikus kutatások drónok segítségével

 

A délelőtti miniszimpózium során a drónokkal végezhető kutatási területekről egyeztettek a résztvevők, délután pedig a Szegedi Repülőtéren, egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónnal történő felszállást mutattak be a szakértők. A fotoakusztikus kutatások három évtizedes múltra tekintenek vissza Szegeden, az SZTE szakértőit a világ legjobbjai között tartják számon tudományos körökben. A harminc évvel ezelőtt elindított projekt már számos esetben bizonyította, hogy valóban dinamikusan fejlődő szakterületről van szó. A levegőben, kis mennyiségben található összetevők vizsgálatán alapuló technológiát már az orvostudomány is használja, ezen kívül számos más területen tölt be fontos szerepet.

 

 

 

"Van olyan partnerünk, amely a tőlünk vásárolt licenc alapján kutatja a földgázlelőhelyeket és éppen most hoztak létre egy új irodát Hustonban, de Szegeden is dolgoznak, munkát adva a kutatóknak. Az ipar szereplői gyorsan reagáltak a tudósok felfedezéseire. A kulcs a partnerség, amely során a kutatóknak és a cégek képviselőinek meg kell tanulniuk egy közös nyelvet. A mai miniszimpózium is azt bizonyította, hogy jó úton indultunk el és még számos lehetőség rejlik a fotoakusztika felhasználásában, lehet, hogy a legérdekesebbeket még nem is ismerjük. Mindenesetre az, hogy elérkezett az idő, hogy a műszereinket drónokkal, huzamosabb ideig a levegőben tudjuk tartani, új kapukat nyithat meg és új kutatási területeket indíthat be, természetesen új együttműködések is várhatók a jövőben ennek a fejlődésnek köszönhetően." - mondta el a sajtótájékoztatón Prof. Dr. Szabó Gábor, kutatóintézetünk ügyvezető igazgatója, az SZTE TTIK Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára.

Az egyre nagyobb és jobb repülési teljesítményű drónok, valamint a kisebb súlyú fotoakusztikus eszközök együtt tették lehetővé, hogy már közel fél órát is a levegőben tölthet, így ott végezhet méréseket a fotoakusztikus mérőműszer. A Drónnapon bemutatott repülés során a levegő vízgőztartalmát mérte az SZTE újítása, ezen kívül szinte bármilyen analízisre képes.

 

 

 

"A fotoakusztikus műszert használtuk már szívműtét során is, amikor a páciens által műtét közben kilélegzett metántartalmat mértük, ezzel vizsgálva a stresszfaktort, de a kanadai meteorológiai szolgálatnál is hasznos, hogy a zivatarcellák környezetét folyamatosan lehet monitorozni, vizsgálni, ezzel pedig jelentősen lehet javítani a zivatarok mozgásának, viselkedésének előrejelzését. Fontos állomás, hogy már nemcsak földi megfigyelésekre, hanem légköriekre is használhatjuk a gépeket. A miniszimpózium – amely a fenntartható fejlődést támogató kutatások és együttműködések feltérképezésére volt hivatott – ebben a tekintetben is nagyon sikeresnek mondható." – mondta el az SZTE sajtótájékoztatóján az egyetem prorektora.

 

Forrás: www.u-szeged.hu

 

július

23

kedd