Hírek

Hírek

Májusban jelenik meg az ELI első közös felhasználói felhívása

Az ELI ERIC legmagasabb szintű tudományos testülete zöld utat adott a felhasználói pályázatok fogadásának elindításához.

Májusban jelenik meg az ELI első közös felhasználói felhívása

 Az ISTAC megbeszélés személyesen megjelenő résztvevői az ELI ALPS épületében

 

A Nemzetközi Tudományos és Műszaki Tanácsadó Bizottság (ISTAC) május 4-én és 5-én tartotta harmadik megbeszélését a szegedi ELI ALPS épületében. A találkozó egyik fő témája az ELI ERIC első közös felhasználói felhívásának előkészítése volt. Az ELI ERIC fő küldetése, hogy hozzáférést biztosítson a kutatók számára a lézerek használatához. A prágai és a szegedi létesítmények most először tesznek közzé közös felhívást külső felhasználók számára.

„Büszke vagyok arra, hogy az ELI ERIC létezésének első évében elindíthatjuk az első felhasználói felhívást,” nyilatkozta Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója. „Az ELI ERIC mindkét létesítményében megfeszítve dolgoztak a munkatársak azért, hogy elérjünk erre a pontra, és az ISTAC támogatása nélkülözhetetlen.”

 

 

 

Az első közös felhasználói felhívás jelentős mérföldkőnek számít, hiszen ezzel az ELI ALPS és az ELI Beamlines már üzemelő tudományos berendezéseiket ajánlják fel a tudományos felhasználói közösség számára kutatási kísérletek végzéséhez. A felhívás közzétételére várhatóan májusban, a kiválasztott kísérletekre pedig 2022 októbere és 2023 márciusa között kerül sor. Az ISTAC jóváhagyta a felhasználói hozzáféréssel kapcsolatban bemutatott terveket és specifikus ajánlásokat fogalmazott meg a magas színvonalú felhasználói élmények biztosítása érdekében.

„Bámulatos látni az eddig elért tudományos és műszaki eredményeket,” nyilatkozta John Collier, az ISTAC elnöke. „Az ELI ALPS és az ELI Beamlines sikeres beüzemelési kísérletei után elérkezett az idő, hogy jöjjenek külső felhasználók, használják a berendezéseket, illetve teszteljék a kialakított folyamatokat.”

Az ISTAC felelősségi körébe tartozik az adatokkal, az eredmények terjesztésével és a tevékenységek értékelésével kapcsolatos főbb szabályzatok és eljárások kidolgozása, de a megbeszélésen a felhasználói hozzáféréssel és támogatással kapcsolatos pontok is napirendre kerültek. Míg a Tudományos Számítási és Adatkezelési rendszer vázolja az Adatszabályzat megvalósítását, addig a Terjesztési Szabályzat az ELI ERIC keretében zajló kutatási és technológiai fejlesztések eredményeinek elérhetőségéről gondoskodik. Az ELI tudományos eredményességének rendszeres értékeléséhez szükséges fő kritériumokat és lépéseket a Tudományos Értékelési Szabályzat rögzíti.

A 14 fős ISTAC tagjai a lézerfizika vezető szakértői. Feladatuk, hogy független tanácsadással segítsék az ELI ERIC vezetőségét és Közgyűlését valamennyi stratégiai kérdésben, tudományos és műszaki tevékenységben, és ennek keretében ajánlásokat fogalmazzanak meg az ELI Létesítmények felhasználói programjával kapcsolatban.

július

23

kedd