Hírek

Hírek

ELI ERIC - Úton a közös üzemeltetés felé

Az ELI ERIC és az ELI ERIC Létesítmények közötti Operatív Megállapodások hatálybalépésével és az első, ELI ERIC által indítandó Felhasználói Felhívás terveinek kidolgozásával újabb lendületet vett a közös működtetésre irányuló munka. A Közgyűlés jóváhagyta az ELI ERIC Beszerzési Irányelvét és Beszerzési Szabályzatát is.

ELI ERIC - Úton a közös üzemeltetés felé

 

Az ELI ERIC március 16-17-én tartotta 4. Közgyűlését az ELI ALPS épületében. A megbeszéléseken kritikus fontosságú pénzügyi, jogi és tudományos témák kerültek elő.  A jogszabályok által előírt fő irányelvek megvitatásán túl a résztvevők tájékoztatást kaptak az ELI ALPS és az ELI Beamlines aktuális helyzetéről, a pénzügyi beszámolókról, a szervezet bővítéséről és az új tagok tevékenységeiről. Ezt követően a jelenlévők megismerkedhettek kutatóintézetünk létesítményeivel, így a kísérleti laboratóriumokkal is.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az ELI ERIC Közgyűlésének az ELI ALPS adhat otthont,” mondta Prof. Dr. Szabó Gábor ügyvezető igazgató. „Büszkén mutatjuk meg laboratóriumainkat és az ELI ALPS eddigi eredményeit.”

Az ELI ERIC és az ELI Létesítmények között hatályba lépő Operatív Megállapodásokkal létrejön az a jogi alap, amely révén a létesítmények egyetlen integrált szervezetként működhetnek. Ennek megvalósulását az idén kiküldendő első közös ELI ERIC-es Felhasználói Felhívás és az ELI Beamlines 2023-ra tervezett teljes integrációja jelenti majd.

„A szervezet összetettsége miatt az integráció sok munkát igényel majd, de biztosak vagyunk abban, hogy az érintett felek támogatásával el fogjuk érni ezt a célt,” mondta Roman Hvězda, az ELI Beamlines ügyvezetője.

Az ELI ERIC Adminisztrációs és Pénzügyi Bizottságának (AFC) jóváhagyása nyomán a Közgyűlés elfogadta a Beszerzési Irányelvet és a Beszerzési Szabályzatot. A Beszerzési Irányelv a törvényeken alapuló legfontosabb, az áru-, munka- és szolgáltatásbeszerzéssel kapcsolatos szerződéskötéseket szabályozó dokumentum. Nemzetközi szervezetként az ELI ERIC kialakíthatja saját beszerzési szabályzatát annak érdekében, hogy az megfeleljen általános küldetésének, de ne sértse a jogos közérdeket. Az ELI vállalja, hogy betartja a gazdaságosság, a célszerűség és a hatékonyság elvét, és mindeközben tiszteletben tartja az EU átláthatóságra, arányosságra, kölcsönös elismerésre, egyenlő bánásmódra és a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó elveit.

„A fő irányelvek megfogalmazása nélkülözhetetlen az ELI ERIC működéséhez,” mondta Caterina Petrillo, a Közgyűlés elnöke. „Ezek a kezdeti irányelvek és folyamatok alapvetően szükségesek ahhoz, hogy az átmeneti időszakban közös irányban induljanak el az ELI Létesítmények.”

A megbeszélés eredményeként a Közgyűlés szintén egyhangúlag Dr. Gediminas Račiukaitist, a litvániai Fizikai és Technológiai Tudományok Nemzeti Központjában működő Lézertechnológiai Részleg vezetőjét választotta meg a júniusban esedékes következő közgyűlés levezető elnökének. Továbbá megállapodás született az ELI ERIC Etikai Tanácsadó Bizottságának (EAC) megalakításáról is.

július

23

kedd