Hírek

Hírek

Krausz Ferenc Fizikai Wolf-díjat nyert

2022-ben Krausz Ferenc Németországban élő magyar származású fizikus nyerte el a Fizikai Wolf-díjat az ultrarövid impulzuslézer-kutatásban és az attoszekundumos fizikában végzett úttörő munkásságáért.


Krausz Ferenc Fizikai Wolf-díjat nyert

Krausz Ferenc 2017 májusában előadást tartott kutatóintézetünkben

 

A Fizikai és Kémiai Wolf-díjakat a Nobel-díj után a legrangosabb elismerésnek tekintik, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyílt levélben gratulált a fizikusnak.

„Világszinten élenjáró tevékenysége alapos ok a tisztelgésre, az újabb díjhoz szívből gratulálok, meggyőződésem, hogy azt még újabbak követik majd. A hazai innovációs teljesítmény javítását szolgáló erőfeszítéseink meghatározó eleme, hogy versenyképes kutatási infrastruktúrákkal vonzzuk Magyarországra az élvonalbeli tudósokat, hozzuk haza a nemzetközi színtéren már bizonyított magyar kiválóságokat. Az Ön munkáját dicsérő technológia az alapja a magyar kormány által támogatott hazai Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központban végzett kutatásoknak. A szegedi lézerközpont adottságaira is építve, eljárása továbbfejlesztésével a betegségek korai kimutatására válhatunk képessé, forradalmasítva például az onkológia, a rák elleni küzdelem területét.” – áll a levélben.

Krausz Ferenc megosztva kapta a díjat kollégáival, Paul Corkummal (Ottawai Egyetem) és Anne L'Huillierrel (Lund Egyetem), akik szintén úttörők az attoszekundumos fizika területén. Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

július

23

kedd