Hírek

Hírek

Szegedi Fizika Napja 2022. január 29-én

Előadásokkal, látványos kísérletekkel, kutatócsoportok bemutatkozóival és karrierlehetőségek ismertetésével készülnek a szervezők a 2022-es Szegedi Fizika Napjára szombaton 9 órától a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Intézetében.

Szegedi Fizika Napja 2022. január 29-én

 James Webb Űrtávcső

 

Az évről-évre megrendezésre kerülő, pályaorientációt segítő esemény célja népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást - különösen a középiskolás korosztály számára, illetve bemutatni, milyen szoros a kapcsolat a tudomány és a mindennapi élet között. A Szegedi Fizika Napján társintézmények is képviseltetik magukat, így kutatóintézetünk is bemutatkozik az érdeklődőknek.

Az eseményen Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezetője tart előadást Gábor Dénes 50 évvel ezelőtti Nobel-díjáról, de szó lesz többek között a holográfia és az optika területen azóta Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekről is. A 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert területekről, valamint a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról is hallhatnak a jelenlévők.

A standoknál számos érdekes és látványos kíséreltettel készülnek, melyek többségét ki is lehet próbálni. A látogatók a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek. Az aznapi program további része a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen legjobb eredményt elért középiskolai diákok és felkészítő tanáraik díjazása.

 

A Szegedi Fizika Napja tervezett programja:

9.00-12.30 óra, SZTE TTIK Fizikai Intézet, Tisza Lajos körút 84-86. (Bolyai épület II. em.)

Előadások:
9:30-10:00 Prof. Dr. Szabó Gábor: Gábor Dénes Nobel díjának 50. évfordulója
10:15-10:45 Dr. Szalai Tamás: Szeged és a világűr - csillagrobbanások nyomában a James Webb-űrtávcsővel
11:00-11:30 Prof. Dr. Iglói Ferenc: Kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerek (Nobel-díj 2021)

Kísérletes bemutatók

Kutatócsoportok bemutatkozása

Karrierlehetőségek

 

13.00 órától: Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése

SZTE TTIK Fizikai Intézet, Budó Ágoston előadóterem, Dóm tér 9. I. em

Megnyitó - Prof. Dr. Hopp Béla
FizShow - Ignácz Ferenc: Látványos fizikai kísérletek bemutatása
Díjátadás - Prof. Dr. Ormos Pál (ELFT), Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet), Mészáros Gergely (SEMILAB Zrt.), Dr. Zimányiné Horváth Vera (ELI ALPS)

 

Szeretettel váunk minden érdeklődőt!

 

Nyitókép forrása: "Tegnap hirdették ki a James Webb Űrtávcső (JWST) első tudományos mérési ciklusára vonatkozó pályázatok eredményeit, amit szerte a világon tűkön ülve vártak a csillagász-asztrofizikus-kozmológus kutatói közösség tagjai. A világ jelenlegi egyik legdrágább (eddig mintegy 10 milliárd(!) dollárt igénylő) tudományos projektje keretében az eddigi legnagyobb, 6,5 méter átmérőjű távcsövet küldik fel majd a világűrbe. A JWST elsősorban az infravörös tartományban lesz érzékeny, aminek köszönhetően egyformán alkalmas lesz - többek között - születőben lévő és már kialakult bolygórendszerek, csillagok és a csillagközi anyag, vagy éppen a legtávolabbi, legősibb galaxisok minden eddiginél alaposabb feltérképezésére. A mintegy ötszörös túljelentkezés fényében különösen értékes siker, hogy az SZTE Fizikai Intézetének asztrofizikusa, Dr. Szalai Tamás négy nyertes pályázatnak is tagja (ebből egynek szakmai társ-témavezetője), amelyek keretében amerikai és európai kollégáival összesen nettó 16 óra mérési időt kaptak arra, hogy a szupernóva-robbanások és a kozmikus porképződés közötti kapcsolatot vizsgálják." - SZTE Fizikai Intézet Facebook oldala, 2021. március 30.

Bővebb információ a JWST- projektről: www.esa.int

 

Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható. Azok a 18 év alattiak, akik nem rendelkeznek vele, kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében léphetnek be az éplületbe. A rendezvény teljes időtartama alatt kérjük az orvosi vagy FFP2/FFP3-as maszk viselését. Megértésüket köszönjük.

 

 

július

23

kedd