Hírek

Hírek

Ünnepség kutatóintézetünkben: átadták a Science Park Szeged első létesítményét

Az ELI ALPS mellett elterülő Science Park Szeged első létesítményét, a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát 2022. január 11-én adták át.

Ünnepség kutatóintézetünkben: átadták a Science Park Szeged első létesítményét

 

Az eseményen prof. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a kormány azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra Magyarország a jelentős innovátorok közé lépjen elő. A magyar szakemberek képességeinek kibontakoztatását a kutatói életpálya támogatásával és világszintű infrastruktúra létrehozásával ösztönzik. Országszerte 14 tudományos innovációs parkot alakítanak ki - ezek egyike a szegedi - annak érdekében, hogy az akadémiai szférában keletkező tudás minél könnyeben utat találjon a vállalkozásokhoz – ismertette az ünnepségen a miniszter.

 

 

Az újonnan átadott 3300 négyzetméter hasznos alapterületű inkubátorház gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását a FERROÉP Zrt. végezte el, az épületben laboratóriumokat, irodákat alakítottak ki. Az inkubátorház a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd. A 85 hektáros Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz. A közeljövőben megvalósuló tervek között szerepel továbbá a látogató- és konferenciaközpont kialakítása is, valamint a campus épületének megépítése, mely modern lakhatási körülményeket biztosít a diákok és kutatók részére. Az SZTE mérnökképzés struktúraváltásához és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a műszaki-technológiai és innovációs központ épülettömbjének kialakítása, amelyben tesztlaboratóriumok, oktatási, gyakorlati terek, konferenciaterem is helyet kap majd.

 

Az átadóünnepség részeként együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL), melyet prof. Edith Heard főigazgató képviselt az eseményen. Palkovics László elmondta, Magyarország 2017 óta tagja az EMBL-hálózatnak, magyar intézmények eddig a hálózat 14 kutatási programjához csatlakoztak. Az együttműködési megállapodás célja, hogy a magyar kutatócsoportok lényegesen intenzívebben és több projektben tudjanak részt venni. Nemcsak a tisztán molekuláris biológiai kutatásokat szeretnék erősíteni, hanem olyan határterületeket is, mint az adattudományok, bioinformatika, biomedincina – közölte.

 

 

Az inkubátorház átadását követően a vendégek prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, prof. Varjú Katalin tudományos igazgató és prof. Osvay Károly, a transzmutációs projekt vezetője kíséretében megtekintették kutatóintézetünk lézeres transzmutációs laboratóriumának kísérleti berendezéseit.

 

 

 

Nyitókép és a 2. kép forrása: ITM

 

A nyitóképen balról jobbra:

Dr. Christoph W. Sensen főigazgató, Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM)

Ifj. Nemesi Pál Gábor, a FERROÉP Zrt. vezérigazgatója

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora

Prof. Edith Heard főigazgató, Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium

Prof. Dr. Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium

Dr. Szabó István tudományos és nemzetközi elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az ELI ALPS ügyvezetője

július

23

kedd