Hírek

Hírek

Elindult az IMPULZUS projekt

2020 decemberében indult el 10 európai ország 15 konzorciumi partnerének részvételével az IMPULZUS projekt.

Elindult az IMPULZUS projekt

 

Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programja által támogatott projekt célja az ELI infrastruktúrájához tartozó kutatóintézetek (ELI-ALPS, ELI Beamlines, ELI-NP) hatékony, fenntartható és zökkenőmentes integrációja, a tudományos, műszaki és szervezeti kérdéseket is beleértve.

Az IMPULZUS (Integrált menedzsment és működés a felhasználói alapú lézeres tudományos kiválóság érdekében) egy 42 hónapot felölelő projekt, amely támogatja az ELI fenntartható működésre való áttérését. A kutatási infrastruktúra 2021-ben új szakaszba lép az ELI ERIC (Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium) létrehozásával és a létesítmények fokozatos megnyitásával a nemzetközi tudományos felhasználók számára; az IMPULZUS pedig ezen átmenet legfontosabb tudományos, műszaki, szervezeti és irányítási kérdéseivel foglalkozik. A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programja (871161. számú támogatási megállapodás) támogatja, költségvetése közel 20 millió euró.

A 10 európai ország részvételével induló konzorciumban az ELI-hez tartozó kutatóintézetek (ELI-ALPS, Magyarország, ELI Beamlines, Csehország, ELI-NP, Románia) mellett az európai tudományos közösség 15 kulcsintézménye vesz részt jelenleg. Az IMPULZUS elsősorban az ELI-t érintő szervezeti és működési kérdésekre összpontosít, ugyanakkor eredményei szélesebb körben, az európai tudományos élet egészére hatással lehetnek.

A digitalis projektindító meeting Allen Weeks projektkoordinátor (ELI-DC), valamint az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságát képviselő Roberta Zobbi bevezetőjével kezdődött, majd bemutatkoztak a projektben közreműködő partnerintézmények. A projektmenedzsment részéről Florian Gliksohn adott áttekintést a kötelező tervezési és jelentéstételi feladatokról, ezt követően részletesen ismertették az egyes munkacsomagok célkitűzéseit és a projekthez tartozó fő mérfölköveket. A délutáni szekcióban már külön-külön vitathatták meg az egyes munkacsomagok vezetői a következő lépéseket és a legfontosabb feladatokat a résztvevőkkel.

Hamarosan elindul a projekthez kapcsolódó weboldal és közösségi média profilok, ahol az érdeklődők követni tudják majd a projekt előrehaladását, valamint a legfrissebb híreket, eseményeket.

 

július

23

kedd