Hírek

Hírek

In Memoriam Brunner Szilvia (1985. június 21. – 2020. augusztus 14.)

Emléked örökre megőrizzük, nyugodj békében.

In Memoriam Brunner Szilvia (1985. június 21. – 2020. augusztus 14.)

 

Brunner Szilvia 1985. június 21-én született Szentesen, Palásti Katalin és Brunner Ferenc gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, biológus diplomáját 2009-ben szerezte. 2009 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem Molekuláris Biológia Intézetében dolgozott kutatóként, majd 2011-ben jelentkezett az SZTE Növénytani Intézetének doktori iskolájába. Szakterülete a proteomika, azon belül a glutation bioszintézis szerepét tanulmányozta az abiotikus stresszre adott növényi válaszok esetében. Ebben a témában első társszerzői publikációja 2014-ben jelent meg a Plant Physiology and Biochemistry című folyóiratban. Még ugyanebben az évben részt vett egy rövid, a Jacob Blaustein Institutes for Desert Research (Ben-Gurion University of the Negev, Israel) által szervezett kutatói munkában, majd úgy döntött, hogy itthon folytatja tudományos munkáját. 2014 és 2015 között az Unilever Magyarország Kft. mikrobiológia laboratóriumában minőségbiztosítási koordinátor, majd 2015 és 2017 között a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet munkatársa volt, ahol mikro- és molekuláris biológiai kutatásokba kapcsolódott be. 

2017 januárjában csatlakozott az ELI-ALPS orvosbiológiai csapatához. Tudományos ismereteit számos külföldi tanulmányúton és konferencián bővítette. Közben a biológiai laborok berendezésében, reagensek, anyagok beszerzésben, a laborok működési szabályzatának kidolgozásában, az in vitro labor beindításában vett részt. 2018-ban sikeres felvételi és szigorlati vizsga után az SZTE Klinikai Orvostudományi Doktori Iskolában folytatta doktori tanulmányait. Számos magyar és idegennyelvű közlemény szerzője, társszerzője. Kutatási eredményeiről több külföldi konferencián tartott előadást. Jó kapcsolatteremtő képességével széles körű tudományos együttműködések megalapozásában, ápolásában vállalt tevékeny részt, így a Terahertzes Források Csoporttal kezdett közös munkában, a bór-neutron/bór-proton befogás terápia preklinikai kísérleteiben, a fotoakusztikus projekt előkészületeiben. Fő kutatási területként a sejtes sugárbiológiai kísérletek alakultak ki, és egyetemi munkacsoportokkal (SZTE Bőrklinika Sejtlabor/Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Szuperrezolúciós Mikroszkópia) végzett közös kutatómunkákban ígéretes tudományos eredményeket gyűjtött, amelyek folytatásán, közlésén dolgozott intenzíven az elmúlt hetekben. Doktori fokozatának megszerzése küszöbén állt. Megvolt a fokozatszerzés elindításához szükséges abszolutórium, megjelenés előtt van egy elsőszerzős cikke, amelyben zebrahal modellben előidézett, proton és foton sugárzások által indukált dózisfüggő változások összehasonlító vizsgálat eredményeit mutatja be (Anticancer Research Journal), valamint befejezés előtt állt egy másik, amelyben a legutóbbi, az ionizáló sugárzás és különböző sugárvédő anyagok molekuláris sejtfolyamatainak kutatása terén végzett kísérleti eredményeit szerette volna bemutatni. Jövő tavaszra tervezte a védését.

Szilvia igazi harcos jellem és csapatjátékos volt. Fáradhatatlan kitartásával, maximalizmusával mindnyájunknak példaképe! Pozitív kisugárzása, határozott kiállása, lelkesedése mindenhez, amit csinált, az élet dolgaihoz való hozzáállása mindannyiunk számára inspiráló volt. Ebben bizonyára nagy szerepe volt a szüleinek, akiket mindenkinél jobban imádott és tisztelt. Ők nevelték belé a sport iránti szeretett, a kitartást, fegyelmet és bizonyára azt az életfelfogást is, hogy valamit vagy jól csinálsz vagy sehogy. Gyermekkora óta sportolt, amit utolsó napjáig is aktívan végzett. Szertornázott, lovagolt, szeretett jógázni, kajakozni. Imádta a természetet, a friss levegőt, a vizet, a napsütést, az életet. És ami a legfontosabb, soha nem riadt vissza a kihívásoktól. Számos országos és nemzetközi sárkányhajó bajnokságon vett részt és tervezte, hogy amatőr szinten visszatér a szertornához is. Élete és szenvedélye volt a sport és a versenyzés! Távozása mindannyiunk számára pótolhatatlan veszteség.

 

Kedves Szilvia, mindnyájunknak hiányozni fogsz! Emléked örökre megőrizzük, nyugodj békében.

 

július

23

kedd