Hírek

Hírek

43 országból 433 kutató vett részt az ELI Nyári Iskolán

Az kutatóintézetünk által 2020. augusztus 26-28. között rendezett kurzus célja az volt, hogy a kutatók és hallgatók minél szélesebb körében átfogó áttekintést nyújtson a nagyintenzitású lézerimpulzusok és lézerrel meghajtott részecske- és sugárforrásokról.

43 országból 433 kutató vett részt az ELI Nyári Iskolán

 

2020-ban minden másképp van, de nem maradhatott el az ötödik ELI Summer School (ELISS). Mégha a személyes találkozásról le is kellett mondani, 43 országból - a legtöbben Kínából, Indiából és például az Aland szigetekről, Brazíliából, Izraelből, Kanadából, Egyiptomból is – több mint 400-an kapcsolódtak be az ELI (Extreme Light Infrastructure) pillérei között vándorló eseményre. Az ELI ALPS Kutatóintézet által 2020. augusztus 26-28. között rendezett kurzus célja az volt, hogy a kutatók és hallgatók minél szélesebb körében átfogó áttekintést nyújtson a nagyintenzitású lézerimpulzusok és lézerrel meghajtott részecske- és sugárforrásokról, másrészről hogy bemutassa ezt az egyedülálló kutatóintézetet, felhasználókat vonzzon Szegedre. Az újszerű megoldás támogatta ezt a célt, hiszen több mint hétszer többen hallgatták az előadásokat, mint a korábbi nyári iskolákban. 

 

A szervezők 28 kutatót kértek fel legújabb, az attoszekundumos tudományterületre nagy hatást gyakorló kutatási eredményeik -, a lézerek és alkalmazásaik, röngtenoptika és kondenzált anyagok fizikája, plazmanyalábok, atomi, molekuláris és optikai fizika témakörökben. Az előadók a tudományterület nemzetközileg elismert szaktekintélyei, mint például Varjú Katalin professzor, az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Dimitris Charalambidis professzor, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója, Osvay Károly professzor, az SZTE Nagy Intenzitású Lézerek Magfizikai Alkalmazása intézet vezetője voltak. A rendezvényt Szabó Gábor professzor, az ELI ALPS ügyvezetője nyitotta meg. Az iskola vendége volt a 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gerard Mourou, a párizsi École Polytechnique professzor és Toshiki Tajima a University of California professzora, a TAE vállalat tudományos igazgatója. 

 

A különböző időzónából „érkező” kutatóknak az időeltolódás miatt sem kellett lemondania egy-egy programról, hiszen a következő 24 órában bármikor megnézhette az előadásokat, a virtuális labortúrákon is részt vehetett, s a bemutatott tudományos posztereket is láthatta. 

 

A harmadik nap végén a szakmai zsűri a legjobb három fiatal kutató tudományos poszterét kiemelte és díjazta. 

 

július

23

kedd