Hírek

Hírek

Benyújtották az ELI ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt

Az ELI projekt szempontjából igen fontos mérföldkőnek tekinthető az, hogy Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt.

Benyújtották az ELI ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt

 

A tudomány fejlődésének szükségszerű következménye, hogy a tudományos nagyberendezések beruházási, költségei olyan mértékben megnőnek, hogy ezek előteremtéséhez elengedhetetlenek a nemzetközi együttműködések. Ezt felismerve az EU illetékes szervei létrehozták az ún European Research Infrastructure Consortium (ERIC) formát, ami arra szolgál, hogy jogi-adminisztratív keretet biztosítson az adott nagyberendezés nemzetközi működtetéséhez. Ezért az ELI projekt szempontjából is igen fontos mérföldkőnek tekinthető az, hogy a mai nap folyamán a koordinációval megbízott cseh szakemberek Csehország, Magyarország, Olaszország és Litvánia, mint alapító tagok képviseletében Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt.

„Ez a kérvény, egy tervezéssel és építéssel eltöltött évtized után, igen fontos mérföldkő” kommentálta az eseményt Prágában Allen Weeks az ELI Delivery Consortium főigazgatója „így végre lehetőség lesz arra, hogy megalakítandó ERIC koordinálja a közös felhasználói programokat és a technikai működést”.

Az ELI több szempontból első. Nemcsak a benne működő berendezések unikálisak, hanem ez az első tudományos nagyberendezés, ami új Európai Uniós tagállamokban épül, és ez az első ún. elosztott infrastruktúra, ami nem egy földrajzi helyen, hanem egyenrangú létesítményekként több országban épül. Ez utóbbi különösen aláhúzza az ERIC megalakításának a fontosságát, hiszen a több telephely ellenére a felhasználói közösség számára az ELI-nek egységesen kell megjelennie.   

Sokak számára külön üzenete van annak, hogy az ELI-ERIC megalakítására vonatkozó javaslat éppen a lézerek felfedezésnek 60. évfordulóján öltött hivatalos formát, hiszen a vezető európai lézerfizikusok – köztük Gerard Mourouval, aki az ELI-hez is nélkülözhetetlen felfedezéséért 2018-ban Nobel-díjat kapott –, kezdeményezésére megfogalmazódott ELI projekt fő célja az, hogy a következő évtizedben meghatározó módon járuljon hozzá a lézerfizika fejlődéséhez. 

 

július

23

kedd