Hírek

Hírek

MÁRCIUS 25-ÉTŐL NYÚJTHATÓK BE PÁLYÁZATOK AZ ELI 4. FELHASZNÁLÓI FELHÍVÁSA KERETÉBEN

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) negyedik felhasználói pályázati felhívása keretében március 25-től április 29-ig nyújthatók be kutatási pályázatok.

MÁRCIUS 25-ÉTŐL NYÚJTHATÓK BE PÁLYÁZATOK AZ ELI 4. FELHASZNÁLÓI FELHÍVÁSA KERETÉBEN

 

E felhívás is az ELI csúcstechnológiás berendezéseit kiaknázó kísérletek széles körét hivatott támogatni az ELI ALPS és az ELI Beamlines kutatóintézetekben. A két létesítmény a világ bármely tájáról várja kutatók pályázatait, amelyeket tudományos érdem alapján fogja elbírálni egy nemzetközi szakértői testület.

A közelgő pályázati felhívás alapján rendelkezésre álló berendezések előzetes listáját e közleménnyel együtt tesszük közzé. Az átfogó felülvizsgálat alatt álló paraméterek és a műszaki információk teljes listája március 25-ig kerül fel az ELI felhasználói portáljára. A felülvizsgálat a folyamatban lévő üzembe helyezési munkálatokra is kiterjed.

Az ELI felhasználói programjának fejlődésével párhuzamosan folyamatos erőfeszítéseket teszünk a hozzáférés ésszerűsítésére és a felhasználók támogatására. Ennek keretében az ELI jelentős lépést tett előre egy központosított Felhasználói Iroda létrehozásával. Az Iroda feladata a felhasználók berendezésekhez való hozzáférésének koordinálása az ELI ERIC létesítményein keresztül, továbbá annak biztosítása, hogy a kutatók egyablakos rendszerben nyújthassák be pályázataikat, kérdéseiket és igényeiket. A cél egységes felhasználói élmény nyújtása és az úttörő jellegű kutatások támogatása. Ajánljuk, hogy a pályázati lehetőség iránt érdeklődő kutatók előre vegyék fel a kapcsolatot az ELI Felhasználói Irodájával vagy a technikai kapcsolattartókkal.

Előretekintés: Jövőbeli felhívások és rendezvények

Az ELI évente kétszer, tavasszal és ősszel fog felhasználói pályázati felhívásokat meghirdetni. Ez az ütemezés jól tükrözi azt az elkötelezettséget, hogy a létesítményeket egyre több kutató számára tegyük elérhetővé tudományos kísérletekhez. Ennek megfelelően az 5. pályázati felhívási időszak várhatóan 2024. szeptember 25-től október 29-ig tart majd.

ELI Felhasználói Találkozó 2024 – Dátum mentése!

2024. június 26–28. egy újabb fontos időpont az ELI számára. Ekkor a Prága melletti Dolní Břežanyban működő ELI Beamlines Kutatóintézet ad majd otthont az ELI Közös Felhasználói Találkozójának (ELI User Meeting). A rendezvény alkalmat ad a legújabb kísérletek és kutatások ismertetésére, a hálózatépítésre, az együttműködésre és az ismeretek megosztására. Javasoljuk az időpont elmentését; hamarosan további részletekkel jelentkezünk.

Maradjon naprakész! Látogasson el az ELI felhasználói portáljára (ELI User Portal) vagy iratkozzon fel a levelezőlistára, hogy rendszeresen értesüljön az ELI felhasználói pályázati felhívásairól és az ELI-vel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Kérjük, hogy kérdéseit a user-office@eli-laser.eu címre küldje.

 

A felkínált berendezések előzetes listája az alábbi linken is elérhető:

Instrument offer for CALL 4

Felhívás közzétételének időpontja: 2024. március 25.

Pályázatok benyújtásának határideje: 2024. április 29.

Kísérleti időszak: 2024. október – 2025. március

június

16

vasárnap