Hírek

Hírek

Február 11-e a Nők és lányok a tudományban világnapja

Szeretettel köszöntünk minden tudományos területen dolgozó hölgyet ma, a Nők és lányok a tudományban világnap alkalmából!

Február 11-e a Nők és lányok a tudományban világnapja

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2015-ben nyilvánította február 11-ét világnappá, a kezdeményezés célja a nők és a lányok kutatáshoz való egyenlő hozzáférésének támogatása, a nemek közötti egyenlőség elősegítése és a nők tudományban való szerepvállalásának erősítése.

 

Az ELI ALPS-ban jelenleg 22 hölgy dolgozik kutatónőként, akikre egytől egyik büszkék vagyunk. Ők a tudományt választották hivatásukként, szakmai tudásukkal pedig hozzájárulnak az intézetben végzett kutatások sikeréhez. A Nők és a lányok a tudományban világnap alkalmából szeretnénk bemutatni őket egy kicsit közelebbről is. Kíváncsiak voltunk, hogy kutatónőink miért választották a kutatói pályát. Megkérdeztük őket, és a válaszuk egyöntetű volt: azért köteleződtek el a tudomány mellett, mert érdekelte őket a körülöttünk lévő világ működésének mélyebb megismerése, illetve egy izgalmas és változatos hivatást kerestek maguknak. 

„A tudományos gondolkodás, a tudomány eszközt ad a kezünkbe, amivel megérthetjük a minket körülvevő világ, a természet folyamatait. Az az öröm, ami a megértést kíséri, volt a fő motiváció, ami erre a pályára terelt.” (Katalin)

„Mindig is olyan munkát szerettem volna, amivel jobbá tehetem a világot. Szeretnék hasznos része lenni a társadalomnak.” (Nikolett)

 

Megkérdeztük kolléganőinket, hogy mit tartanak a kutatói élet szépségének. Válaszaik alapján elmondható, hogy nagyon szeretik a kutatásaik alkalmával megjelenő újabb és újabb kihívásokat, a változatosságot, a felfedezések és a folyamatok megértésének örömét, a folyamatos fejlődés lehetőségét, illetve azt, hogy munkájuk során kamatoztathatják a kreativitásukat. Ugyanakkor többen kiemelték a tudomány népszerűsítésének szépségét, az inspiráló szakmai eszmecserét, azaz a külföldi konferenciákon való részvételeket, az elért eredmények szakmai folyóiratokban történő publikálását és az annak kapcsán érzett határtalan büszkeséget.

„Mindig is tudtam, hogy olyan területen szeretnék dolgozni, ahol szükség van kreativitásra és jó problémamegoldó képességre. A kutatás gyakran izgalmas kihívások elé állítja a kutatókat, amelyek megoldásához új, korábban még nem ismert módszereket és technikákat kell kitalálniuk. Sokszor nem állnak rendelkezésünkre egy adott probléma megoldásához a legkézenfekvőbb eszközök, így a kreativitásra mindig nagy szükség van.” (Petronella)

„A legszebb az összefüggések felismerése, a megértés, a felfedezés öröme. Az, hogy ezt a tudást alkalmazva befolyásolhatjuk a folyamatokat, és egy kicsit a jövőbe is látunk.” (Katalin)

 

A hölgyek egytől egyik szeretnek az ELI ALPS-ban dolgozni, büszkék arra, hogy munkájukkal egy világszínvonalú, csúcstechnológiás intézet tudományos eredményeihez járulhatnak hozzá, ahol – Petronella szavaival élve – „minden nap izgalmas és sosem lehet unatkozni”.

„Az ELI-ben dolgozni egyfajta presztízs. Én már a kezdetekkor kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen jó lenne ebbe a tudományos közegbe bekerülni. Szeretem, hogy nap mint nap fejlődhetek. Szeretem, hogy újabb és újabb kihívások várnak rám, mindig különböző “userekkel” dolgozhatok. Szeretem a folyamatos változást és ugyanakkor a labor nyújtotta állandóságot. Szeretem, hogy befogadóak és segítőkészek a kollégák.” (Nikolett)

 

„Az ELI ALPS egyike a világ legmodernebb kutatási lehetőségeket kínáló intézményeinek, melyet a kutatási szabadság különböztet meg a többitől. Szeretem az ELI-életérzést, a kollégákkal való szakmai és személyes kapcsolataim - így az ELI-ben dolgozni a legjobb élmény, amiben valaha is részem volt.” (Haritha) 

 

A tudományos pálya iránt érdeklődő lányoknak üzeneteket fogalmaztak meg kutatónőink. Mindannyian arra buzdítják a lányokat, hogy merjenek rálépni e kihívásokkal teli, változatos és izgalmas útra, hiszen rengeteg szépséget rejt magában – ugyanakkor a céljaik elérése érdekében kitartónak is kell lenni. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kutatói munka egyáltalán nem „férfias” szakma, a hölgyek is nagyszerű szakemberekké válhatnak, és a két nem kiválóan tud ezen a területen egymással dolgozni.

 

„A kutatói pálya az a terület, ahol tényleg nem számít, hogy nő vagy férfi az illető. Arról nem beszélve, hogy a laborban, hajhálóban, szemüvegben és köpenyben az sem látszik, ami egyébként különbözővé tesz minket. Természetesen, ez egy olyan pálya, ahol több a férfi kolléga. A nők jelenléte mindig egy üde színfoltot, egy másik gondolatmenetet és sokszor ellentétes nézőpontot jelent, ami nagyon fontos és hasznos tud lenni.” (Petronella)

 

„Ha téged is érdekel, hogy mi miért történik, hogyan lehet befolyásolni dolgokat, ha folyton keresed a válaszokat, szeretsz megdolgozni azért, hogy a válasz megszülessen, nem a kész megoldásokat szereted, akkor a kutatás világa neked való.” (Katalin)

 

A világnap alkalmából kívánjuk, hogy minden kutatóhölgy jelentőségteljes felfedezéseket érjen el a munkája során, leljék örömüket a hivatásukban és kerüljenek közelebb a világ megértése felé! 

 

június

16

vasárnap