Hírek

Hírek

IMPULSE Felhasználói Hozzáférési Workshop az Elettra Sincrotronnál

2024. január 30-án és 31-én az Elettra Synchrotron Trieste adott otthont az IMPULSE User Access (Felhasználói Hozzáférési) Workshopnak. A kétnapos rendezvényt az ELI ERIC szervezte az IMPULSE (Integrated Management and reliable oPerations for User-based Laser Scientific Excellence) projekt WP5 és WP6 tevékenységei keretében.

IMPULSE Felhasználói Hozzáférési Workshop az Elettra Sincrotronnál

 

Ebből az alkalomból az Elettra és az ELI számos képviselője osztotta meg tapasztalatait és ötleteit a felhasználói hozzáférés témakörében, a pályázati felhívások megszervezésétől kezdve a kísérletek utánkövetésén és a felhasználókkal való kommunikáción át a biztonsági kérdésekig.

A workshop előadásokkal és csoportos megbeszélésekkel kezdődött a trieszti Savoia Excelsior Palace szállodában január 30-án. A második napon a program az Elettra kutatóközpontban folytatódott, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt az Elettra és a FERMI laboratóriumok megtekintésére.

Az ELI ERIC egy nemzetközi infrastruktúra, amely nagy teljesítményű, nagy intenzitású és rövid impulzusú lézerrendszerekhez biztosít hozzáférést, olyan élvonalbeli eszközökhöz, amelyek lehetővé teszik a diszciplinákon átívelő kutatásokat és hozzájárulnak a jelentős technológiai újításokhoz.

Létesítményeinek a felhasználók előtti fokozatos megnyitásával az ELI számos tudományos, technikai, szervezési és irányítási kihívással néz szembe. Az IMPULSE projekt támogatja ezt a jelentős átmenetet, és célja egy széles körű és magas színvonalú felhasználói közösség kiépítése.

Az IMPULSE projekt az európai tudományos közösség 15 kulcsfontosságú intézményét tömörítő konzorcium közös erőfeszítéseire támaszkodik. Olaszország részvételét a konzorciumban az Elettra irányítja, és ez az intézmény képviseli az olasz Nemzeti Kutatási Tanácsot (CNR) és az olasz Nemzeti Nukleáris Fizika Intézetet (INFN) is.

Forrás és fotó: Elettra Sincrotron

július

23

kedd