Hírek

Hírek

Jól halad az ELI ALPS integrációja, az ELI ERIC megerősítette az egyesítési elképzelésekeket

PRÁGA, Cseh Köztársaság – Az ELI ERIC Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta az ELI ALPS teljes jogi beolvadását az ELI ERIC-be 2024. január 1-től. Ezzel megnyílik az út az ELI ERIC két létesítményének egyesítése előtt, és ténylegesen megvalósul az ELI-vel kapcsolatos eredeti elképzelés.

Jól halad az ELI ALPS integrációja, az ELI ERIC megerősítette az egyesítési elképzelésekeket

Az ELI ERIC Közgyűlése

 

A Közgyűlés döntése értelmében 2024-től az ELI ERIC közös irányítási rendszer keretében fogja felügyelni a nagy teljesítményű lézerberendezéseknek otthont adó ELI Beamlines és ELI ALPS létesítményeket.

 

„Ez az integráció a nemzetközi összefogás erejét mutatja, és hangsúlyozza az együttműködés iránti elkötelezettségünket. Emellett  lehetőségek széles tárházát nyitja meg a magyar kutatók és az ipar előtt” – nyilatkozta Prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője.

 

Az akvizíció keretében az ELI ERIC többségi részesedést szerez az ELI-HU Nonprofit Közhasznú Kft-ben, amely jelenleg a Szegedi Tudományegyetem égisze alatt működik. Ez a társasági jogon alapuló megközelítés lehetővé teszi az ELI ERIC számára az egységes irányítási rendszer bevezetését és a magyar kutatóintézet irányítását.

 

„Teljes mértékben támogatjuk ezt a kezdeményezést” – mondta Bódis László, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára. „Az ELI ERIC alapító tagjaként és a fogadó állam nevében eljáró magyar kormányt képviselő Minisztériumunk elkötelezett amellett, hogy az ELI ERIC integrált szervezetként sikeres legyen.”

 

A jelentős mérföldkőnek számító egyesülésre egy évvel az ELI Beamlines beolvadása után kerül sor. A  stratégiai döntések összhangban vannak az ELI ERIC alapszabályával, ami az átmenet zökkenőmentességét és a közös működés hatékony kezdetét ígéri.

 

E nagy horderejű döntéssel egyidejűleg a Közgyűlés jóváhagyta a foglalkoztatási szabályzatot, ami biztosítja a helyi jogszabályokhoz igazodó, de az ELI ERIC valamennyi alkalmazottja számára egységes feltételeket kínáló egységes munkaszerződéseket.  

 

„Elkötelezettek vagyunk a tehetséggondozás mellett tagállamainkban és általában Európában. Integrációs stratégiánk egyik kulcseleme, hogy munkatársaink számára mindkét helyszínen egységes és vonzó munkakörülményeket biztosítsunk” – nyilatkozta Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója.

 

 

E stratégia figyelemre méltó kiegészítéseként és a jövőre utaló jelzésként a román küldöttség első alkalommal vett részt az ELI ERIC Közgyűlésén. Románia 2024. január 1-jétől alapító megfigyelőként csatlakozik az ELI ERIC-hez. Ez egy szükséges lépés ahhoz, hogy az ország később fogadó taggá váljon, és az ELI NP létesítmény az ELI ERIC kötelékébe tartozzon. Ebből az alkalomból a Közgyűlés résztvevőit a prágai román nagykövetségen vacsorafogadáson látták vendégül, amelynek házigazdája Románia csehországi nagykövete, Antoaneta Barta volt.

július

23

kedd