Hírek

Hírek

Újra megtelt érdeklődőkkel az ELI ALPS a Kutatók Éjszakáján

Idén második alkalommal nyíltak meg az ELI ALPS kapui a lézeres tudományok iránt érdeklődők előtt: a májusi fény-napi rendezvényünk után szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján is izgalmas programokkal vártuk látogatóinkat.

Újra megtelt érdeklődőkkel az ELI ALPS a Kutatók Éjszakáján

 

A Kutatók Éjszakája 2005 óta minden évben megrendezett nemzetközi esemény, melynek célja a tudományok és tudományos pálya népszerűsítése. Kutatóintézetünk évről-évre csatlakozik a programsorozathoz - ezen alkalmakkor mi is betekintési lehetőséget adunk az itt folyó tudományos munkába, a lézeres kutatások rejtelmeibe. Ebben az évben játékra is hívtuk az érdeklődőket: a közelmúltban hivatalosan is átadtuk intézetünket a tudománynak és a felhasználók rendelkezésére bocsátottuk lézeres berendezéseinket, mely alkalomból az este során bárki, aki végigjárta tematikusan felépített állomásainkat kutatóvá, ELI-felhasználóvá válhatott.

A játék alkalmával a felhasználó-jelölteknek először biztonsági oktatáson kellett részt venni, mely során megismerkedhettek az ELI ALPS biztonsági szabályaival, kipróbálhatták a lézervédelmi szemüvegeket, tesztelhették sugárvédelmi műszereinket és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket is bővíthették. Majd a felhasználóvá válás folyamatában a kísérletek elvégzését megelőző előkészületi munkálatok bemutatása következett. A kapcsolódó állomásokon a résztvevők megtudhatták, hogyan készülnek a fotonikai kísérletekhez használt tükrök, kipróbálhatták a lézersakkot, megismerkedhettek a lézeres mérőeszközeinkkel, majd a berendezéseink alkatrészeit vizsgálhatták meg közelebbről. Ezt követte az est egyik legnépszerűbb programja, a tisztatéri ruhapróba, ahol jobbnál jobb fotók készültek a teljes védőöltözetet viselő látogatóinkról.

 

 

Ezt követően a kísérleti bemutatók 13 állomását járhatták be az érdeklődők. Itt megtudhatták, milyen paraméterekkel működnek a lézereink, hogyan készül a nagyintenzitású lézerimpulzus és egy optikai rendszer beállításában is részt vehettek. Megismerhették az impulzusnyújtás folyamatát, egy Michelson-interferométer segítségével betekintést nyerhettek a hullámtan és optika témakörébe, illetve megtudhatták, hogy a posztkompresszió a lézerimpulzusok időbeli hosszának csökkentését jelenti. Látogatóink lehetőséget kaptak az ultragyors folyamatok megfigyelésére, kiderült, mit jelent a spektroszkópia, továbbá mikroszkóp alatt figyelhettek meg különböző biológiai rendszereket. Fény derült a fény-anyag kölcsönhatás különböző formáira, kutatóink bemutatták a fényelhajlási jelenségeket és kiderült, miért hasznos ez a lézerfizikában és miért próbálják elkerülni. A VR-szemüveges standnál a felhasználóink virtuális laborlátogatás közben a térérzékelésüket is próbára tehették. Végül  valódi felhasználókkal is találkozhattak: az SZTE NLTL tudóscsapata szappanbuborékokon szemléltette azt az ultravékony folyadékhártyát, aminek segítségével a felhasználói kísérleteik során a lézerek igazi kihasználtságát el tudták érni.

 

 

 

Az este folyamán előadásokat is hallhattak az érdeklődők: prof. dr. Varjú Katalin tudományos igazgatótól a látogatók megtudhatták, hogy a lézerfény olyan különleges tulajdonságokkal bíró fény, amely jól irányítható, időben és térben koherens, illetve arra is fény derült, hogy ezeket a tulajdonságokat hogyan használják ki kutatóink az intézetben. Dr. Hack Szabolcs a Star Wars filmekből ismert fénykard-lézerkard kérdéséről beszélt, dr. Divéki Zsolt választ adott arra, milyen szerepet játszik az életünkben a spektroszkópia, majd dr. Lécz Zsolttól az érdeklődők megtudhatták, hogy a lézeres részecskegyorsítás plazma halmazállapotúvá alakított gázban történik néhány centiméteres távolságon. 

 

 

A vezetett látogatásainkra már előzetesen beteltek a helyek. Ezek során mintegy 300-an léphettek az ELI ALPS fokozottan védett épületrészeibe, a Fókusz Interaktív Látogatói terünkben pedig legalább ennyien az ELI-s kutatások hátterében álló jelenségekkel és törvényszerűségekkel ismerkedtek. Többek között játszhattak a  lézerhárfán, és az is kiderült, mit tud a polárfagyi.

 

Az utolsó állomáson játékosaink számot adhattak az este során megszerzett tudásukról, illetve publikálhatták az elért eredményeiketl, így az este végére igazi felhasználónak érezhették magukat. Sikerüket világító, a fény hullámhosszainak paramétereit ismertető lufival és a lézerrendszereinket bemutató csokoládéval jutalmaztuk.

 

 

Köszönjük a látogatást, találkozzunk legközelebb 2024 május. 17-én, a Fény napjához kötődő rendezvényünkön!

július

23

kedd