Hírek

Hírek

ELI ALPS megnyitja kapuit a Kutatók Éjszakáján

Kutatóintézetünket a napokban hivatalosan is átadtuk a tudománynak, immáron az ELI ALPS teljes kutatási infrastruktúrája a kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére. Ez alkalomból különleges programmal készülünk látogatóinknak a Kutatók Éjszakáján!

ELI ALPS megnyitja kapuit a Kutatók Éjszakáján

 

Az ELI ALPS építésének munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek el, 2017-re pedig elkészült az épületkomplexum és ugyanebben az évben az első lézerek is megérkeztek hozzánk.

A kutatóintézetünk létesítését támogató projekt 2023. szeptember végén zárul, mely eredményeként létrehozott teljes kutatási infrastruktúra (ún. elsődleges források, másodlagos források, kísérleti állomások, tudományos előkészítő és kiértékelő berendezések, műhelyek) innentől kezdve a hazai és külföldi kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére.

Ez alkalomból új mérföldkövet helyeztünk el az épület előtti sétányon, illetve különleges játékra hívjuk látogatóinkat a Kutatók Éjszakáján. Lépjen be Ön is a tudományok világába, járja végig állomásainkat, váljon egy estére kutatóvá az ELI ALPS-ban!

A játék során az érdeklődők megismerkedhetnek a kutatóvá, felhasználóvá válás lépéseivel: az épület berendezéseinek használatával kapcsolatos biztonsági oktatáson vehetnek részt, bepillanthatnak a kísérletek elvégzését megelőző folyamatokba, kísérleti bemutatókat tekinthetnek meg, virtuális laborban tevékenykedhetnek és a kutatói munkájuk végén még publikálhatnak is!

 

Programjaink, a játék során bejárható állomások:

 

Felhasználói információs pult (kutatóvá, felhasználóvá válás folyamatának és a játék menetének ismertetése)

 

      I. Biztonsági oktatás

1.      Tanulj a biztonságról! (minden korosztálynak)

2.      Lézervédelmi szemüveg (minden korosztálynak)

3.      Sugárözönben élünk - sugárvédelmi információk és mérések (minden korosztálynak)

4.      Légy környezettudatos! (minden korosztálynak)

5.     "Passzold vissza, Tesó!" -  a használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány újraindult, melyhez kutatóintézetünk  is csatlakozott. A Kutatók Éjszakáján látogatóink nálunk is leadhatják a feleslegessé vált mobiltelefonjaikat. Bővebb információ a kampányról: “Passzold vissza, Tesó!” kampány – KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért

         Bemutatjuk, hogy az egyedi kutatástechnológiai berendezésekkel folytatott tevékenység során hogy biztosítjuk felhasználóink, külső partnereink és látogatóink biztonságát, egészségének, valamint a környezet védelmét. Vendégeink részt vehetnek biztonsági képzésünkön, kipróbálhatják lézervédelmi szemüvegeinket, tesztelhetik sugárvédelmi műszereinket, és környezetvédelmi és környezettudatosságra fókuszáló teszteket tölthetnek ki.

II. Előkészületek

1.      Tükröm, tükröm… - az Optikai műhely bemutatója (12+ éveseknek ajánlott)

         Hogyan készülnek a lézeres kísérletekhez használt tükrök? Miért fontos a megfelelő felületi minőség, illetve a megfelelően megválasztott rétegezés? Ezt mind megmutatjuk és elmagyarázzuk.

2.      Lézersakk (minden korosztálynak)

3.      Lézeres mérőberendezések az ELI-ben (10+ éveseknek ajánlott)

         A közönség az Intézetben használt két lézer tracker (AT 402 és AT 960) működéséről, használatáról kaphat tájékoztatást.

4.      Alkatrészsimogató (minden korosztálynak)

         Miből vannak a lézerek? És a vákuumrendszer? Ahhoz, hogy minden berendezésünk pontosan azt csinálja, amit mi szeretnénk, rengeteg alkatrész pontos összjátékára van szükség. Ezek közül mutatunk be néhányat: elmagyarázzuk, hogy mire valók, hogyan készültek, és miért olyanok, amilyenek. Jópár darabot kiállítunk, hogy jól meg lehessen vizsgálni - azokat pedig, amelyek nem hozhatók ki a laboratóriumokból, videón mutatjuk be.

 

         Szórakoztató, gondolkodást igénylő társasjáték.

 

III. Beöltözés tisztatéri ruhába, szelfi-készítés (minden korosztálynak)

 

IV. Kísérleti bemutatók

1.      Az ELI ALPS lézerei (14+ éveseknek ajánlott)

         Bemutatjuk az ELI ALPS lézerrendszereinek legfontosabb paramétereit, elmagyarázzuk ezeknek jelentőségét.

2.      A nagyintenzitású lézer működése (14+ éveseknek ajánlott)

         Animáción mutatjuk meg, hogy hogyan "készül" a nagyintenzitású lézerimpulzus az ELI ALPS legerősebb lézerrendszerében.

3.      Optikai beállítások (14+ éveseknek ajánlott)

         Lézeres mutatóból és tükrökből álló egyszerű optikai rendszer beállítása

4.      Impulzusnyújtás (14+ éveseknek ajánlott)

         A nagyintenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok előállítása során az impulzus több erősítő fokozaton megy át. A folyamat során az impulzust átmenetileg időben meg kell nyújtani, hogy megfelelő mennyiségű energiát vehessen fel. Bemutatónkon ezt a folyamatot mutatjuk be.

5.      A fény hullámtermészete (14+ éveseknek ajánlott)

       A fény hullámtermészetét egy (egyszerű szinuszhullámnak tekinthető) lézernyalábbal látványosan, gyakorlatias nézőpontból lehet tanulmányozni. Ezáltal a fizikában gyakori bonyolult matematikai képletek jelentése érthetőbbé, elképzelhetővé válik. A kísérlet során egy Michelson interferométer segítségével kaphatunk rövid betekintést a hullámtan és optika témakörébe. Azt is szemléltetjük, hogy hogyan lesz a folytonos szinuszhullámokból lézerimpulzus.

        Imserkedés a hőkamerával

6.      Posztkompresszió (14+ éveseknek ajánlott)

         A következő generációs attoszekundumos források kialakításához a lézerimpulzusok időbeli hosszát számos kísérletben csökkenteni kell. Ehhez a lézernyalábot vékony lemezbe fókuszáljuk, ahol a fény-anyag kölcsönhatás révén új színkomponensek jönnek létre, rövidebb impulzusokat eredményezve.

7.      Ultragyors folyamatok megfigyelése (12+ éveseknek ajánlott)

         Hogyan lehet nagyon gyorsan mozgó tárgyakat megfigyelni, róluk éles pillanatfelvételeket készíteni? Bemutatónkon megismerhetik az ultragyors folyamatok - amilyen például az elektronok atomon belüli mozgása - megfigyelésére alkalmas módszereket.

8.      Spektroszkópia (14+ éveseknek ajánlott)

9.      Lencse alatt: A felfedezés éjszakája (12+ éveseknek ajánlott)

         Mikroszkóp alatt láthatnak különböző biológiai rendszereket (sejtkultúrákat, zebradánió halembriókat és lárvákat, valamint szövettani metszeteket). Megismerkedhetnek a sugárbiológiai vizsgálataink során használt élő szervezetekkel. 

10.   Fény-anyag kölcsönhatás (12+ éveseknek ajánlott)

       Az ELI ALPS-ban folyó kutatások a fény-anyag kölcsönhatás különböző formáinak megismerésére irányulnak. Bemutatónkból megtudhatják, hogy melyek is ezek a kölcsönhatások, és milyen módszerekkel lehet ezeket vizsgálni.

11.   Virtuális laborlátogatás VR-szemüveggel (14+ éveseknek ajánlott)

         VR-szemüveg segítségével virtuális laborban tevékenykedhetünk.

12.   Fényelhajlás (14+ éveseknek ajánlott)

         Alapvető fényelhajlási (diffrakciós) jelenségek bemutatása. Miért hasznos ez a lézerfizikában és ugyanakkor miért próbáljuk elkerülni? 

13.  Szappanbuborék másképp: ultravékony folyadékhártyák és a lézerek (SZTE Fizikai Intézet) (12+ éveseknek ajánlott)

        A másodpercenként akár több száz lövést leadó lézerek igazi kihasználásához az kell, hogy olyan céltárgyat készítsünk, amely kellően vékony, és a két lézerlövés közti nagyon rövid idő alatt meg tud újulni. Az SZTE NLTL kutatói által megépített, az ELI-ALPS MTA területén működő lézeres neutronforrás esetén ez a folyadékhártya nehézvíz, a (világrekord) vastagsága mindössze 200 nm. A kísérleti demonstrációban vízsugarakkal csinálhatnak az érdeklődők vékony folyadékrétegeket, melyek vastagságát színes inteferenciacsíkokkal is ellenőrizni lehet.

 

V. Előadások (helyszín: "Agy" előadóterem)

17:15 – 17:45    Szuper lézerek, szuper tudomány - prof. Varjú Katalin tudományos igazgató, ELI ALPS

         Az ELI ALPS kutatási berendezései (fény- és részecskeforrásai) egyedülálló paraméterkombinációikkal a világszínvonalat képviselik. De miért volt szükség ezek kifejlesztésére és a kutatóintézet létrehozására? Milyen kutatások elvégzése vált lehetővé az ELI ALPS átadásával?

18:15 – 18:45    A fénykard „valójában” lézerkard? - dr. Hack Szabolcs tudományos munkatárs, ELI ALPS

         "Fénykard. Fürgébb és elegánsabb, mint a lézerpuska. Emberibb fegyver. Emberibb időre való.” – mondta Obi-Wan Kenobi a filmtörténelem talán legismertebb és legnépszerűbb fegyveréről. Előadásunkban megvizsgáljuk, hogy a rajongók által lenézett lézerkard elnevezés jogos-e, és hogy milyen valóságalapja lehet a fénykardkészítésnek.

19:15 – 19:45    Spektroszkópia az életünkben - dr. Divéki Zsolt tudományos munkatárs, ELI ALPS

         Megtudhatjuk, hogy milyen szerepet játszik az életünkben a spektroszkópia.

20:15 – 20:45   Fényvitorla, avagy lézeres részecskegyorsítás plazmában - dr. Lécz Zsolt tudományos munkatárs, ELI ALPS

         Az elmúlt évszázad alatt a részecskegyorsítási technológiák rengeteget fejlődtek, aminek köszönhetően hatalmas energiákra vagyunk képesek gyorsítani a részecskéket. Ezen extrém energiák új kapukat nyitnak az anyagtudományokban, a részecskefizika és biofizika egyes területein. Mivela hagyományos gyorsító  berendezések megépítése és fenntartása igen költséges, érdemes új, sokkal hatékonyabb módszerek után nézni. Az egyik ilyen módszer a lézeres gyorsítás, ami plazma halmazállapotúvá alakított gázban történik néhány centiméteres távolságon. Az előadásomban ennek alapelvét, működését mutatom be, és az előttünk álló kihívásokat fogom vázolni. 

 

VI. Vezetett látogatások

  • Körbevezetés az ELI ALPS épületében (találkozási pont: recepciós pult) (12+ éveseknek ajánlott)

17:20, 17:40, 18:00, 18:20, 18:40, 19:00, 19:20, 19:40, 20:00, 20:20 órai kezdettel

A program előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.

 

  •  A Fókusz interaktív látogatói tér megtekintése (polárfagyi, lézerhárfa, lézeres hangátvivő és sok más érdekesség) (12+ éveseknek ajánlott)

     A program előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.  

 

VII. ELI ALPS mérföldkő - Egy új korszak kezdete

 

VIII. Kutatási jelentés, publikálás (kérdezz-felelek, „saját publikációval” szelfi készítés, ajándék)

 

A program helyszíne: ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet, Szeged, Wolfgang Sandner u. 3.

Nyitva tartás: 2023. szeptember 29. (péntek), 17-21 óráig

 

Az esemény látogatása díjmentes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programelemek, előadások a játékban való részvételtől függetlenül is látogathatók, az állomások szabadon bejárhatók.

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

február

22

csütörtök