Hírek

Hírek

Tudományos és technológiai attasék látogattak el kutatóintézetünkbe

2023. július 5-én Magyarország tudománypolitikai szempontból legfontosabb partnerországaiban szolgálatot teljesítő tudományos és technológiai (TéT) attasék látogattak el kutatóintézetünkbe.

Tudományos és technológiai attasék látogattak el kutatóintézetünkbe

 

Vendégeinket az ELI ALPS ügyvezetője, Prof. Szabó Gábor köszöntötte. Az ELI Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ELI ERIC) tudományos igazgatója, Prof. Andrew Harrison a konzorcium működési hátteréről számolt be, míg Prof. Varjú Katalin, az ELI ALPS tudományos igazgatója az intézetünkben folyó attoszekundumos kutatásokról, illetve az intézetünkben található lézeres berendezések paramétereiről és felhasználási lehetőségeiről tartott előadást.

 

  

Ezt követően Alexandra Schmidli kommunikációs szakértő az ELI PR tevékenységéről beszélt, majd Naďa Witzanyová külkapcsolati referens az ELI ERIC új tagok és külső kapcsolatok stratégiáját ismertette. Az előadások után vendégeink laborlátogatáson vettek részt, majd a program zárásaként a partnerországokkal való tudományos együttműködési lehetőségekről konzultáltak.

 

   

 

Jelenleg 15 állomáshelyen szolgál TéT attasé: Berlinben, Bécsben, Brüsszelben, Londonban, Moszkvában, New Yorkban, Párizsban, Pekingben, San Franciscóban, Sao Paulóban, Stuttgartban, Szöülban, Tel-Avivban, Tokióban és Új-Delhiben. A szakdiplomaták legfontosabb feladata a kétoldalú TéT kapcsolatok ápolása, tájékozódás a partnerország kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikájáról, tájékoztatás a hazai KFI törekvésekről, a magyar kutatási és innovációs eredmények népszerűsítése, a partnerország technológiai eredményeinek hazai gazdasági hasznosításának segítése, a magyar és partnerországbeli KFI szervezetek közötti kapcsolatépítés és együttműködések elindításának támogatása.

 

 

 

   

 

július

23

kedd