Hírek

Hírek

Véget ért a nyár legérdekesebb tudományos kalandja

Kutatóintézetünk idén második alkalommal szervezett nyári tábort a fizika iránt érdeklődő középiskolás diákok számára. Táborozóink ez alkalommal optikával, fotonikával és lézerrel kapcsolatos témákkal ismerkedhettek meg Zimányiné Horváth Vera, látogatóközpontunk vezetője, az ELI ALPS kutatói, illetve az SZTE Fizikai Intézet oktatói előadásában.

Véget ért a nyár legérdekesebb tudományos kalandja

 

A június közepén megrendezett ELI ALPS nyári táborban tizennyolc tanuló vett részt - a nagy érdeklődésnek köszönhetően a szabad tábori helyek rövid idő alatt beteltek. A program népszerűségét mutatja, hogy idén már nemcsak Szegedről és a környező településekről érkeztek hozzánk táborozók, hanem az ország minden szegletéből: Budapestről, Dunakesziről, Kecskemétről, Mosonmagyaróvárról és Pécsről is. Több diák pedig már másodjára töltött el velünk egy kalandos hetet a nyári szünetből!

A  fiatalok napi négy foglalkozáson vettek részt, kutatóintézetünk és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai elméleti előadásokkal, csoportos feladatmegoldással, közösen megvalósítandó projekt-feladatokkal, kísérleti bemutatókkal, laborlátogatásokkal és kötetlen beszélgetésekkel készültek.

Az előadások alkalmával a diákok hallhattak például az ELI ALPS biztonsági előírásairól, a fény természetéről, az optikai leképezésekről, a kvantumfizika alapjairól, a lézeres diagnosztikáról, illetve egy látványos kísérlet-bemutatót is megtekinthettek. A feladatmegoldások során, többek között, a hőmérsékleti sugárzás, a Compton-szórás és az anyaghullámok témájában bővíthették ismereteiket.

  

A tábor egy hete alatt a tanulók a kémiai, a sugárbiológiai, a tetraherztes és a nanofabrikációs laborokba is betekintést nyerhettek - miközben kutatóinkkal is megismerkedhettek, beszélgethettek. A szerdai napon a kikapcsolódás is szerepet kapott, táborozóinkkal Mártélyra kirándultunk, ahol kenutúrán vehettek részt.

  

Az utolsó napon a diákok számot adhattak tudásukról. A tét nagy volt: aki a tábor szakmai anyagából összeállított teszten legalább 80%-os eredményt ért el, 25 felvételi pontot szerzett a Szegedi Tudományegyetem bizonyos szakjaira. A program zárásaként pedig mindenki megkapta a részvételért járó oklevelét és az ajándékcsomagot, majd búcsút vettek egymástól az időközben összekovácsolódott, lelkes ifjú tudóscsapat tagjai.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a diákok hogyan vélekednek a táborról, ezért még mielőtt elköszöntünk volna egymástól, egy kérdőív kitöltésére kértük őket. A válaszaikból kiderült, hogy a fizika iránti érdeklődésük, annak mélyebb megismerése utáni vágyuk és az ELI ALPS-ban folyó kutatásokba való betekintés lehetősége miatt jelentkeztek a táborba. Az egyik diák így fogalmazott:

„Igaz, állatorvosnak készülök, de a fizikát is imádom. Szerettem volna újat tanulni, mert a fizika iránti érdeklődésem végtelen.”

A visszajelzéseik alapján táborozóink leginkább a laborlátogatásokat élvezték, és nagyon örültek, hogy volt lehetőségük megismerni, milyen munkát végeznek a kutatók a gyakorlatban. Mindenki nagyon élvezte a szabadidős közösségi programokat, illetve valamennyi táborozó ajánlaná táborunkat a diáktársainak, hiszen ez alatt az egy hét alatt olyan hasznos ismeretekre tehettek szert, amelyekre az iskolában nem lenne lehetőségük - mindezt interaktív és szórakoztató módon.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! Találkozzunk jövőre is!

július

23

kedd