Hírek

Hírek

Románia alapító megfigyelői státuszt kap az ELI ERIC-ben

Az ELI ERIC 8. Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta, hogy Románia alapító megfigyelőként csatlakozzon a konzorciumhoz. A döntés megteremti az alapokat ahhoz, hogy az elkövetkező három évben a csehországi ELI Beamlines és a magyarországi ELI ALPS létesítmények után a romániai ELI NP is integrálódjon az ELI ERIC szervezetébe.

Románia alapító megfigyelői státuszt kap az ELI ERIC-ben

 

A június 13-án Budapesten megtartott rendezvényen hozott döntéssel az ELI ERIC elismeri, hogy több mint tíz évvel ezelőtti megalakulása óta milyen jelentős szerepet játszik a kutatási infrastruktúra fejlesztésében az ELI Nuclear Physics (ELI NP).

„Az ELI-t három egymást kiegészítő létesítményként képzeltük el, amelyek együtt példátlan tudományos képességet kínálnak a világnak. Ezért várakozással tekintünk a román kollégáinkkal való szoros együttműködés elé,”  nyilatkozta Caterina Petrillo, az ELI ERIC Közgyűlésének elnöke.

A megfigyelői státusz elnyerése fontos lépés Románia számára a rendes taggá váláshoz vezető úton. Az ELI NP-nek az ELI szervezetébe való visszavezetéséről szóló megállapodásra hosszú jogvita lezárása nyomán került sor, amely a nagy teljesítményű lézerrendszerek kivitelezése körül alakult ki. A román kormány hangsúlyozta elkötelezettségét ezek leszállítása és az ELI NP integrációjának pénzügyi támogatása mellett.

Az ELI Közös Felhasználói Programjában való együttműködés kulcsfontosságú ahhoz, hogy mindhárom ELI-létesítmény a tudósok rendelkezésére álljon. A döntés nem érinti közvetlenül az ELI-létesítmények folyamatban lévő működését és üzembe helyezését.

július

23

kedd