Hírek

Hírek

Hatalmas érdeklődés a szegedi fizika iránt

Az SZTE Fizikai Intézet rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának idén kutatóintézetünk adott otthont január 28-án, melyre közel 300 látogató érkezett.

Hatalmas érdeklődés a szegedi fizika iránt

 

Nagy örömmel vállaltuk az SZTE Fizikai Intézet kérését, hogy legyünk a Szegedi Fizika Napja házigazdája, hiszen az ELI ALPS és SZTE Fizikai Intézet célja közös: mutassuk meg a fizika szépségeit és elképesztően színes területeit a fiataloknak, és szerettessük meg a tudományterületet minél többjükkel - hogy az SZTE-en a fizika szak elvégzése után tudásukkal hozzájárulhassanak akár az ELI ALPS-ban folyó kutatásokhoz is.

Minderre utalt intézetünk ügyvezetője, Prof. Dr. Szabó Gábor, aki a rendezvény megnyitóján a következőképp fogalmazott:

„Nagyon fontos, hogy beszéljünk a fizikáról, hogy közel vigyük a nagyközönséghez. Mert nagy szükségünk van az utánpótlásra. Ugyanis munkaerőhiány várható itt az ELI-ben is. „Azaz, itt biztos, hogy lesz munka. Az igaz, hogy a fizikus diplomát nem adják ingyen, de aki megszerzi, az utána lényegében bármit csinálhat, nemcsak itt az ELI-ben, hanem bárhol. Fizikus ugyanis az az ember, aki konkrétan nem ért semmihez, de bármihez jobban ért, mint bárki. A fizikusi hivatás lényege, hogy problémákat kell megoldani. Nem az Ohm-törvényről szól a fizika. Ha eljutunk odáig, hogy megértsük, hogy mi minden érdekesség és szépség van a fizikában, akkor megérkeztünk: akkor onnantól kezdve nem dolgozunk, hanem azt csináljuk, amit szeretünk. Azt gondolom, az ELI is egy olyan munkahely, ahova szeretnek bejárni az emberek.”

 

 

A megnyitót követően bőven volt lehetőségük a látogatóknak megismerkedni a fizika legkülönbözőbb területeivel, azok ipari és tudományos alkalmazásaival egyaránt, hiszen az ELI ALPS mellett a következő intézmények és kutatócsoportok képviseltették magukat a rendezvény standos bemutatóján:

·         Lézeres Aeroszol Kutatások Kutatócsoport,

·         Nanoplazmonika Kutatócsoport,

·         Advanced Optical Imaging Group,

·         Elméleti Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport,

·         Gravitációelméleti Kutatócsoport,

·         Asztrofizikai Kutatócsoport,

·         Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport,

·         Fotoakusztikus Kutatócsoport,

·         Nano- és Mikromegmunkálási Kutatócsoport,

·         SZTE Fizikai Intézet,

·         SZTE IKIKK 3D Központ,

·         Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet,

·         Szegedi Biológiai Kutatóközpont,

·         JGYPK Technika Tanszék,

·         SZTE SzAOK Orvosi Vegytani Intézet,

·         SZTE Elméleti Fizikai Tanszék

·         és a Semilab.

 

 

Az előadások sorát Dr. Benedict Mihály, az SZTE TTIK Fizikai Intézet emeritus professzora kezdte, aki a 2022-es fizikai Nobel-díjjal elismert kutatások hátterét mutatta be a fiataloknak. Hányszor kacsint az elektron, és lefotózható-e az atomon belüli méretarányban az elektron kacsintása? – tette fel a kérdést a következő előadásban Dr. Divéki Zsolt, az ELI kutatófizikusa. Az alkalmazott fizika egy másik felhasználási területét, a 3D nyomtatást mutatta be a nap következő előadásán Dr. Geretovszky Zsolt, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ 3D Központja szakmai vezetője, majd Dr. Vizsnyiczai Gaszton, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatója a parányok régiójában végzett 3D nyomtatási alkalmazásokba vezette be a hallgatóságot. Előadásában olyan lézeres módszert ismertetett, amelyek segítségével mikroszkopikus méretű szerkezeteket lehet nyomtatni. A pályaválasztás előtt álló fiatalok számára pedig Dr. Czirják Attila „Kvantumfizika alapjai: a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig” címmel tartott egyetemi mintaórát, ahol a diákok egy órára egyetemistának érezhették magukat.

 

 

Kétféle vezetett látogatáson is részt vehettek az érdeklődők. Horváth Vera az ELI Fókusz Interaktív Látogatói Terébe vezette be a résztvevőket, akik itt különböző fizikai játékokat próbálhattak ki. Az SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai, Dr. Huszár Helga, Csóka Gábor és Spalek Dávid pedig a modern belső égésű motorok tesztelésére alkalmas motorfékpad működését mutatták be az érdeklődőknek.

 

Tehetséges diákok eredményeinek kihirdetésében sem volt hiány a Fizika Napján. A „Művészet a tudományban” című pályázatunkra érkezett alkotásokból összeállított kiállítás a rendezvény alatt megtekinthető volt, illetve ez alkalommal díjaztuk is a legjobbakat:

1.       helyezett: Bereczki Barbara

2.       helyezett: Sélley Péter

3.       helyezett: Korompay Boglárka

Az első három helyezett és további 10 diák pályamunkájából falinaptárt készítettünk. A naptárba az alábbi diákok munkái kerültek be: Barna Dorottya, Séllyei Péter, Bereczki Barbara, Bálint Dániel Árpád, Tóth Lőrinc, Rajkai Bíborka, Lászlófi Sára, Korompay Boglárka, Ponicsán Anna, Szukfiel Hanna, Hodozsó Gabriella, Balázs Jázmin, Tarcsai-Chu Attila.

A Szegedi Fizika Napja a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményhirdetésével zárult, melynek részeként Ignácz Ferenc mesteroktató bemutatta látványos fizikai show-ját a hideg-meleg kísérletek témájában.

 

 

Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk! Találkozzunk legközelebb május 12-én, a Fény napján!

 

július

23

kedd