Hírek

Hírek

Stratégiai megállapodás az ELI ERIC és az FZU között az ELI Beamlines integrálásáról

Az Extreme Light Infrastructure ERIC (ELI ERIC) és a Cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete (FZU) aláírta az ELI Beamlines Kutatóintézet ELI ERIC-be való integrálásáról szóló megállapodásokat, amelyeket az ELI ERIC 6. Közgyűlése is jóváhagyott a konzorcium jövőbeli működéséhez szükséges legfontosabb szabályzatokkal együtt.


Stratégiai megállapodás az ELI ERIC és az FZU között az ELI Beamlines integrálásáról

 

A 6. ELI ERIC Közgyűlés egyik fő témája az ELI Beamlines ELI ERIC Konzorciumba való integrálása volt, ami jelentős mérföldkő az ELI ERIC működésének második évében. A Közgyűlésre október 17-én és 18-án került sor a csehországi Brnóban, a Kutatási Infrastruktúrák 2022. évi Nemzetközi Konferenciájához (ICRI) kapcsolódóan. A jövőben az ELI ERIC integrált szervezetként, egységes irányítási rendszerben és közös vezetőséggel üzemelteti az ELI Beamlines és az ELI ALPS nagy teljesítményű lézeres létesítményeket. A Közgyűlés után aláírási ünnepséget rendeztek abból az alkalomból, hogy az ELI Beamlines 2023. január elsején beolvad az ELI ERIC-be.

 

 Az ELI ERIC és az FZU képviselői a megállapodás aláírását követően

 

„Ez egy jelentős lépés az ELI számára, több mint 10 éves munka gyümölcse,” - nyilatkozta Michael Prouza, az FZU igazgatója. „Egy ilyen volumenű integráció összetett és Csehország életében egyedülálló folyamat, amely nem valósulhatott volna meg az érdekelt és érintett felek támogatása nélkül.”

Egészen mostanáig az ELI Beamlines az FZU részeként működött. Az ELI ERIC megalapítása, majd a létesítménynek a konzorciumba való integrálása új fejezetet nyit a kutatóintézet életében. Az ELI Beamlines eszközei, így a tulajdonában álló földterületek és épületek, az ELI Beamlines minden joga és kötelezettsége (pl. munkavállalói szerződések és pályázatok), valamint a meglévő szellemi tulajdonjogok az FZU-ról átszállnak az ELI ERIC-re.

„Az ELI Beamlines alapja mindig a tudományos kiválóság volt,” - mondta Roman Hvězda, az ELI Beamlines ügyvezetője. „Az ELI ERIC-be való beolvadás biztosítja az intézmény hosszú távú működését és a tudományos eredményeket, amelyek révén továbbra is az európai élmezőnyben maradunk a lézertechnológia területén.”

A megállapodással hosszú stratégiai partnerség jön létre, amely megkönnyíti a jövőbeli együttműködést az FZU és az ELI ERIC között. E kapcsolat révén a cseh tudományos közösség és az ipari szereplők is hozzáférést nyernek az ELI ERIC-hez, és részt vehetnek a közös technológiai fejlesztésben és innovációban.

„Az ELI Beamlines integrációja jelentős változást hoz az ELI ERIC irányításában,” - nyilatkozta Allen Weeks főigazgató. „Az ELI-létesítmények működtetésének közvetlen felelőssége mostantól az ELI ERIC összes tagállamát, és nem csupán az intézményeket befogadó országokat terheli. Fontos kijelölni egy olyan utat, amelyen később további országok is csatlakozhatnak az ELI ERIC konzorciumhoz.”

Az aláírási ünnepségen a Cseh Tudományos Akadémia képviselői, Csehország Oktatásért, Fiatalságért és Sportért felelős Minisztériumának munkatársai (a rendezvény házigazdái), valamint az ELI ERIC Közgyűlésének tagjai vettek részt.

 

                Csoportfotó a Közgyűlés résztvevőiről

 

A Közgyűlés alatt az ELI ERIC több, működéssel kapcsolatos szabályzata is elfogadásra került. Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) Szabályzat támogatja az ELI ERIC Adatvédelmi Szabályzatának és a Felhasználók Adathozzáférési Szabályzatának a megvalósítását, valamint az ELI integrált vezetőségének felállítását. Az Innovációs és Ipari Szabályzat célja az ELI innovációra gyakorolt hatásának maximalizálása az irányított tudástranszfer és ipari hozzáférés fejlesztése révén. Végül pedig, a Kommunikációs Szabályzat biztosítja a hatékony belső és külső kommunikációt, az ELI ERIC tevékenységeinek promócióját, valamint a tudományos és műszaki eredmények megosztását az érintett felekkel, a tudományos közösséggel és a nyilvánossággal.

A 6. Közgyűlést további kapcsolódó és szatellit rendezvények követik, amelyeket az ELI ERIC az ICRI2022 égisze alatt rendez. A Laserlab-Europe szervezettel együttműködve az ELI ERIC a házigazdája az európai lézerfizikai estnek (Laser Landscape) a brnoi Obszervatóriumban. Az ICRI lakossági programja keretében Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója és Andrew Harrison, az ELI ERIC tudományos igazgatója beszélgetést vezet majd a Vida After Dark elnevezésű rendezvény alatt.

július

23

kedd