Hírek

Hírek

Nagy sikerrel zárult az ELISS 2022

2022. augusztus 30. és szeptember 2. között hetedik alkalommal került megrendezésre az ELI Nyári Iskola, melynek idén az ELI ALPS adott otthont. A nemzetközi eseményre Hollandiától Portugálián át a Fülöp-szigetekig, a világ minden tájáról jelentkeztek az attoszekundumos tudomány és a lézerfizika iránt érdeklődő fiatal tudósok.

Nagy sikerrel zárult az ELISS 2022

 

Az ELI pillérei között vándorló esemény tudományos előadásait az utóbbi években a résztvevők a monitorok előtt ülve, online kísérhették figyelemmel, de idén végre személyesen is jelen lehettek. Az ezúttal hibrid formában megrendezett ELISS célja volt átfogó ismereteket nyújtani a fiatal tudós generáció számra a nagyintenzitású lézerimpulzusok és lézerrel meghajtott részecske- és sugárforrásokról, másrészről bemutatni ezt az egyedülálló kutatási infrastruktúrát és potenciális felhasználókat vonzani a három európai kutatóintézetbe. A korábbi évek nagy népszerűségére való tekintettel, az eseményre idén is lehetett online regisztrálni, így amennyiben valaki nem tudott személyesen jelen lenni, élőben az Interneten is követhette a szakmai előadásokat.

A nyitónapon a résztvevők laborlátogatáson vettek részt, illetve megtekintették az ELI ALPS interaktív látogatói terét is, majd egy különleges kerti partin ismerkedhettek meg egymással és az ELISS előadóival. A Nyári Iskola első szakmai napját Szabó Gábor professzor, az ELI ALPS ügyvezetője nyitotta meg, aki többek között az ELI múltjáról és jövőjéről beszélt. "Először is üdvözlök minden résztvevőt! Nagyon örülök annak, hogy eljöttek, másfelől pedig remélem, hogy a jövőben hamarosan ismét találkozunk, amikor visszajönnek kísérleteket végezni kutatóintézetünkbe!"

Ezt követően a jelenlévők előadásokat hallhattak az ELI-pillérek aktuális státuszáról, az elérhető berendezésekról, illetve a felhasználóknak kínált lehetőségekról. Dr. Varjú Katalin, az ELI ALPS tudományos igazgatója elmondta: "Az ELI ALPS-nál az ultragyors folyamatokat, az anyagok dinamikáját tanulmányozzuk, mely érdekében egyedülálló attoszekundumos impulzusok előállítására törekszünk."

Prof. Sergei Vladimirovich Bulanov, az ELI Beamlines Sugárfizikai és Elektrongyorsítási Osztályának vezetője ismertette a Prága melleti kutatóintézetben elérhető lézerrendszereket. Beszélt többek között az ELIBIO Programról, amely új távlatokat nyit a fény és optika területén az áttörő biológiai, kémiai és fizikai eredmények elérése érdekében. 

Dr. Domenico Doria, az ELI NP Lézeres Kísérletek Osztályának vezetője a következőket mondta: "A Romániában található ELI NP-ben főképp nukleáris fizikai kutatásokat végzünk az ún. gamma-sugár rendszerünk segítségével, de lézeres berendezéseinkkel lézer plazma fizikai vizsgálatokat is tudunk folytatni." Az előadó ismertette a berendezéseik aktuális állapotát, beszélt a rendszereik implementációjáról és installációjáról és az elkövetkezendő kísérleteikról.

Az ELISS további előadói a tudományterület nemzetközileg elismert szaktekintélyei voltak, mint például Dimitris Charalambidis professzor, az ELI ALPS tudományos főtanácsadója, Osvay Károly professzor, az SZTE Nagy Intenzitású Lézerek Magfizikai Alkalmazása intézet vezetője. A második napon Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója a következőket mondta: "Európa vezető szerepet tölt be a lézerek gyártásban, installálásában, különösen az ún. state-of-the-art rendszereket illetően. Az ELI-létesítményekben 5 PW feletti teljesítményű lézerek, illetve különféle élvonalbeli attoszekundumos, nagy ismétlésszámú rendszerek is elérhetők a felhasználói közösség számára. Az ELI az egyike a valaha volt legnagyobb mértékű, ezen a területen történt beruházásnak, és mi nagyon büszkék vagyunk rá!" 

Az eseménydús nap poszterszekcióval, majd gálavacsorával zárult a szegedi Tisza River hajón. Pénteken, az ELISS zárónapján a résztvevők további előadásokat hallhattak a lézerfizika területéről.

Ez úton is köszönjük a résztvevőknek, hogy ellátogattak Szegedre, vagy online figyelemmel kísérték az idei ELI Nyári Iskolát! Beszámolónkat hallgatóink visszajelzésével zárjuk: "Elképesztő élmény volt részt venni az ELISS 2022-őn, az előadások tele voltak hasznosabbnál hasznosabb információkkal." "Az előadásokon túl számomra a többi diákkal együtt töltött idő volt a legemlékezetesebb - más-más országokból érkeztünk, különböző mértékű tudással. Rengeteget tanultunk egymástól is, és számos új barátságra tettünk szert."

 

Találkozzunk 2023-ban az  ELI Beamlines épületében Dolní Břežany-ban!

július

23

kedd