Hírek

Hírek

Hírek - 2023

2023. december 7.

NOBEL-DÍJ AZ ATTOFIZIKÁÉRT

Varjú Katalin, Dombi Péter és Szabó Gábor közös, a 2023-as fizikai Nobel-díj hátteréről szóló összefoglaló tanulmánya megjelent a Magyar Tudomány című folyóirat 2023/12. számában.


2023. november 30.

Terahertzes frekvencián vezérelt elektronforrás

Szegedi, budapesti és pécsi kutatók együttműködésével olyan, teljesen új elven működő elektronforrást sikerült létrehozni, amelyet nagy hullámhosszúságú fény vezérel, és amely újfajta elektronikai eszközök működését is megalapozhatja a közeljövőben.


2023. november 23.

Stratégiai megállapodást kötött az ELI ERIC és az SZTE az ELI ALPS ELI ERIC-be való integrációjáról

Az ELI ERIC megállapodást írt alá az SZTE-vel arról, hogy a konzorcium többségi üzletrészt szerez az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben. Ezáltal a magyarországi székhelyű létesítmény ténylegesen integrálódik az ELI ERIC-be, annak egységes irányítása alá kerül, megvalósítva az ELI-vel kapcsolatos eredeti elképzeléseket.


2023. november 23.

A Nobel-díjas Anne L’Huillier-vel végzett attofizikai kutatásokat az ELI tudományos igazgatója

Varjú Katalin, intézetünk tudományos igazgatója az SZTE Fizikai Intézetnek adott interjút, amelyben mesélt a fizikai Nobel-díjas Anne L’Huillie-vel végzett közös munkájáról, az attofizika legfőbb kérdéseiről és azokról a kutatásokról, amelyek az ELI ALPS-ban e kérdések megválaszolására irányulnak.


2023. november 13.

"A transzmutációs kutatás támogatását ma még inkább szorgalmazom!"

Kutatóintézetünk vendége volt Gérard Mourou professzor, az ELI lézeres infrastruktúra létrehozásának kezdeményezője, a csörpölt lézererősítési technológiáért 2018-ban Nobel-díjjal kitüntetett fizikus.


2023. október 31.

Megnyílt a User Meeting 2023 regisztrációs felülete

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) User Meeting december 4-6. között kerül megrendezésre kutatóintézetünkben.


2023. október 13.

Jól halad az ELI ALPS integrációja, az ELI ERIC megerősítette az egyesítési elképzelésekeket

PRÁGA, Cseh Köztársaság – Az ELI ERIC Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta az ELI ALPS teljes jogi beolvadását az ELI ERIC-be 2024. január 1-től. Ezzel megnyílik az út az ELI ERIC két létesítményének egyesítése előtt, és ténylegesen megvalósul az ELI-vel kapcsolatos eredeti elképzelés.


2023. október 3.

Magyar kutató nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat

Az ELI ALPS gratulál Anne L'Huillier-nek, Krausz Ferencnek és Pierre Agostini-nek a 2023-as fizikai Nobel-díj elnyeréséhez. A Nobel-bizottság a három kutatót „az anyagok elektrondinamikájának tanulmányozását lehetővé tevő attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerek kidolgozásáért” ismerte el.


2023. október 2.

Újra megtelt érdeklődőkkel az ELI ALPS a Kutatók Éjszakáján

Idén második alkalommal nyíltak meg az ELI ALPS kapui a lézeres tudományok iránt érdeklődők előtt: a májusi fény-napi rendezvényünk után szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján is izgalmas programokkal vártuk látogatóinkat.


2023. szeptember 18.

MEGJELENT A 3. ELI KÖZÖS FELHASZNÁLÓI FELHÍVÁS!

Örömmel jelentjük be, hogy meghirdetjük az Extreme Light Infrastructure (ELI) harmadik közös felhasználói felhívását.


2023. szeptember 18.

ELI ALPS megnyitja kapuit a Kutatók Éjszakáján

Kutatóintézetünket a napokban hivatalosan is átadtuk a tudománynak, immáron az ELI ALPS teljes kutatási infrastruktúrája a kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére. Ez alkalomból különleges programmal készülünk látogatóinknak a Kutatók Éjszakáján!


2023. szeptember 15.

Kutatóintézetünket ünnepélyesen is átadtuk a tudománynak

A GINOP nagyprojekt sikeres lezárását, a lézeres kutatási berendezések üzembe helyezését, kutatóintézetünk a kutatói közösség előtti jelképes megnyitását ünnepeltük szeptember 14-én munkatársainkkal és meghívott vendégeinkkel.


2023. szeptember 11.

A GINOP-2.3.6-15-2015-00001 projekt során elért eredményeink

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya által támogatott, két szakasz négy üteméből álló projekt keretében épült meg Szegeden az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI ALPS: Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source).


2023. szeptember 6.

Részvételi rekord az ELI 2023. évi nyári iskolájában

Az idén nyolcadik alkalommal megszervezett ELI Summer School (ELISS) programjaira az ELI Beamlines-nak otthont adó csehországi Dolní Břežanyban került sor augusztus végén.


2023. augusztus 31.

A lézeres és fotonikai kutatások széles spektrumát mutattuk be a 7. tanártovábbképzésünkön

Hetedik éve minden tanév kezdetén megrendezzük az ELI ALPS lézeres kutatóintézet továbbképzési napját a természettudományokat tanító középiskolai tanárok számára.


2023. augusztus 10.

Megjelent az ELI ERIC 2022-2023-as éves jelentése

Ismerje meg az ELI ERIC (Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium) második éves jelentését!


2023. július 26.

Az ISTAC tagjai tanácskoztak kutatóintézetünkben

A Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület (International Scientific and Technical Advisory Committee - ISTAC) tagjai tanácskoztak kutatóintézetünkben július 20-án és 21-én.


2023. július 6.

Tudományos és technológiai attasék látogattak el kutatóintézetünkbe

2023. július 5-én Magyarország tudománypolitikai szempontból legfontosabb partnerországaiban szolgálatot teljesítő tudományos és technológiai (TéT) attasék látogattak el kutatóintézetünkbe.


2023. június 27.

Órákon át működött a lézeres neutronkeltés kutatóintézetünkben

A Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium kutatócsoportja Dr. Osvay Károly vezetésével nemzetközileg egyedülálló módon igazolta, hogy kis energiájú lézerimpulzusokkal is lehet neutronsugárzást előállítani. A kísérletsorozatot az ELI ALPS SYLOS Experiment Alignment ultrarövid impulzusú lézerén hajtották végre.


2023. június 24.

Véget ért a nyár legérdekesebb tudományos kalandja

Kutatóintézetünk idén második alkalommal szervezett nyári tábort a fizika iránt érdeklődő középiskolás diákok számára. Táborozóink ez alkalommal optikával, fotonikával és lézerrel kapcsolatos témákkal ismerkedhettek meg Zimányiné Horváth Vera, látogatóközpontunk vezetője, az ELI ALPS kutatói, illetve az SZTE Fizikai Intézet oktatói előadásában.


december

8

péntek