Hírek

Hírek

Hírek - 2024

2024. május 18.

Randevú a legkirályabb szakmával

Az ELI ALPS történetének legsikeresebb nyitott kapus rendezvényét tartottuk május 16-án: fény napi programjainkra minden korábbinál többen regisztráltak. Mintegy négyszáz vendégünk öltözhetett be lézerfizikusnak, nézhetett folyékony nitrogénnel végzett kísérleteket, kémlelhette az eget távcsővel, ismerkedhetett meg Nobel-díjasok munkásságával.


2024. május 14.

Krausz Ferenc lett a Műegyetem Neumann János professzora

A Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann János professzori címét vette át május 11-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorától. Előadását az intézmény két előadójában több mint hatszázan kísérték figyelemmel.


2024. május 10.

Az ELI-be látogatott a Nobel-díjas Donna Strickland

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) Dolní Břežany-i létesítményébe látogatott a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Donna Strickland. Látogatása egyértelműen jelzi, milyen fontos szerepet játszik a lézerfizika területén végzett úttörő munkája az ELI-ben folyó élvonalbeli kutatások támogatásában.


2024. május 9.

Varró Sándor és a különleges X17-es részecske

Az X17 részecske elektromágneses tömegképletéről publikált cikket intézetünk Erős Lézerterek és Kvantumoptikai Elméleti Csoportjának vezetője, Varró Sándor professzor. A különös részecskéről és az elméleti fizika intézeti szerepéről kérdeztük kutatónkat.


2024. május 8.

Nanoszobrászat a kutatóintézetünkben

Az ELI ALPS Ultragyors Nanotudomány Csoportjának elsődleges célja a lézer-anyag kölcsönhatások nanométeres méretskálán és femtoszkundumos időskálán végbemenő változásának vizsgálata. A kísérletek részeként a fizikusok egyedi nanostruktúrákat hoznak létre, ami lényegében nanoszobrászkodás.


2024. május 16.

Május 16-án újra fény napja az ELI ALPS-ban!

Hogyan válhat valakiből Nobel-díjas kutató? Miért kapta Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier megosztva 2023-ban a fizikai Nobel-díjat? Hogyan kapcsolódik mindez az ELI ALPS tevékenységéhez? Május 16-án mindenre fény derül!


2024. április 25.

Intézetünk megálmodója, Gérard Mourou szegedi professzor lett

A 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou május elsejétől kutatóprofesszorként dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol a Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) munkájába kapcsolódik be. A francia fizikus, aki meghatározó szerepet játszott kutatóintézetünk létrejöttében, gyakori vendégünk.


2024. április 19.

Újabb fotóalbum az ELI ALPS-ról

A jövő impulzusai címmel jelent meg Dobóczky Zsolt fotóművész második „lézeres” albuma, ami az elsőhöz hasonlóan – az a kötet Láthatatlan villanások címmel 2017-ben jelent meg – az ELI ALPS életét mutatja be.


2024. április 17.

Csajos délutánra hívjuk a 8-12. évfolyamos lányokat!

A természettudományokban is számos sikeres kutatónőt találni, de hogy még többen legyenek, ezért folyamatosan tenni kell. Április 25-én 16 órai kezdettel, a „Lányok a tudományban” nap alkalmából a 8-12. osztályos lányokat izgalmas programokkal várjuk.


2024. április 9.

Transzmutáció, anyagtudomány, rákkutatás – mire lehet jó a lézerrel generált neutron-forrás?

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő.


2024. április 9.

Ultragyors jelfeldolgozás plazmonos szerkezetekkel?

Elképesztő teljesítményre képesek a hagyományos számítógépek, de az ember még gyorsabbat akar. Az egyik sokat ígérő fejlesztési irány a kvantumszámítógép, ám úgy tűnik, hogy ezen a területen várni kell a nagy áttörésre.


2024. április 8.

Az ELI ALPS várja a felhasználókat – az eddig elért eredményekről dr. Varjú Katalint kérdezték

Intézetünk tudományos igazgatója, dr. Varjú Katalin az innoteka.hu-nak adott interjút.


2024. március 26.

A plazmonok rejtélyeit kutatta Alessandra Bellissimo

Alessandra Bellissimo, a Bécsi Műszaki Egyetem szilárdtest-fizikusa négy héten keresztül végzett méréseket az ELI ALPS NanoESCA végfelhasználói állomásán. A kutatónő ugyanabban a laborban dolgozik, ahol bő két évtizeddel ezelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus kutatott.


2024. március 14.

Szabó Gábor professzor Széchenyi-díjat kapott

Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchenyi-díjat adományozott Szabó Gábor lézerfizikusnak, az ELI ALPS ügyvezető igazgatójának.


2024. március 13.

Örömmel jönne újra az ELI ALPS-ba a bolgár fizikus, Tzveta Apostolova

Tzveta Apostolova, a szófiai New Bulgarian University, valamint a Nukleáris Kutatási és Nukleáris Energetikai Intézet docense két mesterszakos hallgatójával nyolc napon át kísérletezett az ELI ALPS-ban. A bolgár fizikus világszínvonalú kutatóhelynek tartja a szegedi lézerközpontot.


2024. március 8.

Megkapta első szabadalmát az ELI ALPS

A magasrendű felharmonikusok keltésére alkalmas gázcellára vonatkozó szabadalmi kérelmünkre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023 októberében adta meg a szabadalmat. A szabadalmi okirat 2024 februárjában érkezett meg.


2024. február 28.

MÁRCIUS 25-ÉTŐL NYÚJTHATÓK BE PÁLYÁZATOK AZ ELI 4. FELHASZNÁLÓI FELHÍVÁSA KERETÉBEN

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) negyedik felhasználói pályázati felhívása keretében március 25-től április 29-ig nyújthatók be kutatási pályázatok.


2024. február 27.

Az energetika támogatásában állapodott meg az SZTE és az ELI ALPS az ETE-vel

A nukleárisenergia-felhasználás műszaki, természettudományos, jogi és gazdasági területeinek összekötése jegyében rendezett Interdiszciplináris Energetikai Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) és a Magyar Atomfórum Egyesület az ELI ALPS-ban.


2024. február 11.

Február 11-e a Nők és lányok a tudományban világnapja

Szeretettel köszöntünk minden tudományos területen dolgozó hölgyet ma, a Nők és lányok a tudományban világnap alkalmából!


2024. február 7.

Az új fizika csodáival ismerkedtek a középiskolások a Szegedi Fizika Napján

Idén is a fizika dicséretéről, a fizikusi pálya szépségeiről szólt a Szegedi Fizika Napja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézete az ELI ALPS lézeres kutatóintézetbe várta a középiskolásokat.


május

24

péntek